Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 759

Це й справді вічно жива краса, яка щоразу будитиме нові враження, створюватиме піднесений настрій, надихатиме та повертатиме до витоків, де проросло невмируще зерно української душі, в яких брала силу народна творчість.

Недаремно особливим у житті українців є День вишиванки. Її вважають духовною бронею, оберегом нації, у візерунках вишиванки — генетичний код волелюбного, нескореного й надзвичайно талановитого народу.
На цьому наголошували й учасники презентації книги Лілії Іваневич «Традиційний одяг українців Поділ-
ля», що відбулася в приміщенні музею села Зіньків. Саме Зіньків на Віньковеччині здавна славився сорочкою, яку вишивали лише синім кольором. А майстрині сусідньої Адамівки до синіх квітів додавали ще й зеленого кольору — у вишитому листі.
Своєрідному відродженню зіньківської й адамівської сорочок маємо завдячувати засновницям громадської організації «Хранителі історії Зінькова» — сестрам Валентині Когут і Галині Бернацькій. Це вони популяризують історію, побут рідного краю на різних виставках, конференціях, інших заходах.
У День вишиванки широке коло поціновувачів традицій Зінькова, його майстрів — представники місцевої громади, культпрацівники, зокрема бібліотекарі, педагоги, активісти села зібралися, щоб перегорнути одну зі сторінок багатої історії та ще і ще раз розкрити безмежну красу вузьколокальної зіньківської сорочки та особливості подільських строїв.
Безперечно, непідробна любов до кращих традицій, непоборне бажання відкривати для наступних поколінь скарби рідного краю даруватимуть йому довге-довге життя.