Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 676

У селі Колом’є Крупецької тергромади 5 червня відбувся схід села. Віряни обговорювали перехід Свято-Михайлівського храму з-під юрисдикції УПЦ МП до Православної Церкви України.

Перехід до ПЦУ підтримали одностайно. Окрім цього, селяни із Колом’є звернулися до Президента України та Уряду з проханням заборонити діяльність Московського Патріархату в Україні.

Колом’євський Свято-Михайлівський храм має давню історію. Дерев’яну церкву спорудили ще у 1869 році за кошти парафіян «в пам’ять звільнення від кріпосної залежності». За це парафіянам у 1870 році керівництво єпархії видало подяку. Спочатку носила назву церкви св. Олександра Невського. Була філіальною парафіяльною церквою в селі Кривин. Радянська влада зачинила церкву в 1937 році.
Храм перетворили на клуб, згодом - на склад. У 1941 році зусиллями мешканців села відновили зруйнований верх церкви і знов розпочали богослужіння. А в 1962 році вкотре закрили. Богослужіння не проводилися аж до 1988 року, коли після повного оновлення церкви її відкрили для прихожан.
Стоїть в центральній частині села Колом’є, недалеко на схід від перехрестя головних доріг в селі, недалеко забудови, на ділянці з пологим ухилом, яка оточена невисоким кам’яним муром. В плані хрещата, має один верх на середхресті нави.
До вівтаря з обидвох сторін прибудовані маленькі захристії, а до бабинця з заходу, як це є у типових проектах єпархіяльного стилю - дерев’яна вежа-дзвіниця, до якої по осі додали ще невеликий присінок.
Вікна в стінах церкви замінили пластиковими, зробили нову маківку з ліхтарем, а також перекрили новою бляхою верх нави.
На прицерковній території був похований Хотовіцький Андрій Антонович (1853-1926), священик приходу Колом’є.