Експерти Програми «U-LEAD з Європою» під час інформаційної сесії роз’яснили представникам громад повноваження місцевого самоврядування у сфері культурної спадщини. Зазначається, що під час війни у питаннях культурної спадщини представники місцевого самоврядування не можуть бути байдужими та бездіяльними, і одним із викликів, з якими часто стикаються органи місцевого самоврядування, є внесення історико-культурної спадщини до державних реєстрів та тривала процедура позбавлення цього статусу.

«В цей складний для країни час війни, здавалося б, не місце розгляду питань зі сфери культури. Однак саме культурні цінності і пам’ятні знаки ідентифікують націю і фіксують так званий «культурний код» - зазначила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області Тетяна Бордюг.
Експерти U-LEAD нагадали учасникам основні нормативно-правові акти та законодавство, що регулює повноваження місцевого самоврядування у сфері культури.
Наразі в Україні діє закон про заборону пропаганди рф як держави-терориста, і тому питання дерусифікації є актуальним і на часі, наголошують у U-LEAD.
“ОМС мають активно працювати в напрямку деколонізації та звільнення від російських наративів. Громадам варто не залишати ці питання «на потім».
Адже ворог використовує ідеологію у війні, знищує українське на тимчасово окупованих територіях, нав’язує свої цінності» - зазначили у Програмі.
U-LEAD нагадує, що органи місцевого самоврядування забезпечують виконання нормативно-правових актів про охорону культурної спадщини на відповідній території в рамках делегованих повноважень. Порядок вилучення об’єктів з Державного реєстру передбачає отримання рішення про вилучення в разі пам’ятки національного значення від Кабміну, а для пам’ятки місцевого значення – від Міністерства культури та інформаційної політики.
Переміщення пам’ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам’ятку на місці, за умови проведення комплексу наукових досліджень з вивчення та фіксації пам’ятки. В даному випадку пам’ятка не втрачає свій правовий статус. Вона переміщується на відповідні меморіалізовані місця та усувається з публічного громадського простору. Доля об’єктів, що не мають статусу об’єкта культурної спадщини або який не облікований належним чином, вирішується власником цього об’єкта.
Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.