Торік Хмельницька обласна рада заснувала премію імені Володимира Ґериновича за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень. Нагадаємо: Володимир Олександрович Ґеринович народився 22 листопада 1883 року в місті Сокаль на Львівщині в селянській багатодітній родині. У липні 1919 року він отримав посаду викладача державного українського університету в Кам’янці-Подільському. Володимир Ґеринович написав і видав десятки підручників, науково-популярних праць з історії та географії України і Поділля, яких гостро потребувала національна освіта. В травні 1923  року його було затверджено на посаді декана факультету соціального виховання, а в жовтні цього ж року призначено ректором Кам’янець-Подільського інституту народної освіти.

У 1926 році вийшов перший том його праці «Кам’янеччина», в якій він чи не вперше в історіографії описав, систематизував та комплексно проаналізував природу Поділля. А в наступному році видав другий том «Кам’янеччина: населення і його економічна діяльність».
13 грудня 1932 року науковця арештували за начебто причетність до контрреволюційної фашистської організації, засудили до 10 років виправних таборів на півночі СРСР. У серпні 1946-го йому вдалося повернутися до Львова, та 6 липня 1949 року Володимир Ґеринович помер.
У січні 1989 року він був реабілітований. Науковий та краєзнавчий доробок науковця не втратив практичного значення донині.
    Хмельницька обласна рада визначила, що премія імені Володимира Ґериновича буде присуджуватися щорічно до Дня краєзнавства — 28 травня. Проте у зв’язку з воєнним станом подання робіт на присудження премії та визначення лауреата було відтерміновано. А нещодавно комісія розглянула п’ять конкурсних робіт. Це — монографія «Традиційний одяг українців Поділля (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.): історія, класифікація, конструктивно-художні та регіонально-локальні особливості», автором якої є Лілія Іваневич, член Національної спілки краєзнавців України та НСМНМ України, докторка історичних наук із Хмельницького. Ще одна монографія — «Віхи зростання: технікум-інтернат, коледж, інститут (1971-2021 рр.), написана групою науково-педагогічних працівників навчально-реабілітаційного закладу «Кам’янець-Подільський державний інститут». Колективною працею стала й книга «Старосинявщина в історії та документах». Видання «Українсько-подільські етюди. Портрети подолян» запропонував на розгляд конкурсної комісії Валерій Кухльовський, директор видавництва «Бедрихів край» у Хмельницькому. А Віктор Прокопчук, член Національної спілки краєзнавців України, академік Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор (м. Дунаївці) — довідково-історичне видання «Творці історії Подільського краю».
Керівник Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Лев Баженов, заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко зазначили, що всі подані на здобуття премії роботи є гідними уваги та популяризації. Однак монографію Лілії Іваневич про традиційний одяг українців Поділля варто вважати новим словом в етнографічному краєзнавстві. Вони наголосили, що книга має велике практичне значення, допоможе глибше вивчати історію нашого краю.

У монографії зображено специфіку традиційного вбрання українців буковинської, західної, східної та центральної частин Поділля другої половини ХІХ — початку ХХІ століття. Колорит українських традицій і звичаїв, самобутність українського одягу — це важливі національні цінності народу.
Перша лауреатка обласної премії імені Володимира Ґериновича народилася 10 вересня 1978 року в селі Пісочна на Городоччині. Монографія Лілії Іваневич, позаштатної наукової співробітниці Хмельницького міського відділу Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України, — вагомий внесок в історико-культурне та краєзнавче дослідження Поділля.