24 вересня, у День міста Хмельницького, офіційно й урочисто добіг завершення Хмельницький міський літературний марафон «Щодня читай українською». Подія, яку організували книгозбірні Централізованої бібліотечної системи, тривала майже два тижні – з 13 до 24 вересня. Її гаслом став вислів «З українським словом до перемоги!».

Літературний марафон зміг об’єднати навколо себе чимало літераторів, багато читачів, культурних діячів та й взагалі поціновувачів українського слова. Один тільки онлайновий літературний міст єднання, яким відкрився марафон, зібрав понад пів сотні учасників. Велика частина з тих, хто долучився, наразі перебувають не тільки на теренах Хмельниччини, в інших містах країни або ж у лавах ЗСУ, але й за кордоном, адже змушені були покинути домівки через війну. Приємно, що попри значну відстань учасниками змогли стати Юлія Бережко-Камінська, Леся Степовичка, Люцина Хворост, Наталія Поліщук, Михайло Цимбалюк. Розповідали про те, як у різних куточках світу українці продовжують розвивати рідну літературу та культуру. «Дуже важко, але дуже потрібно і там, куди потрапили, плекати українську ідентичність… Ні в якому разі не можна розривати зв’язку з Україною. Потрібно говорити дітям, що Україна їх любить, навчати нашої мови, читати вірші, казки українською», - наголосила хмельницька літераторка Наталія Поліщук, яка зараз знаходиться в Іспанії.
Наживо ж у межах марафону відбулися чудові бібліотечні зустрічі з письменниками Хмельниччини: Ігорем Байдаком, Дариною Янчук, Лідією Ярохно, Марією Дем’янюк, Світланою Зозулею, Любов’ю Єжовою, Миколою Думним, Оксаною Радушинською, Володимиром Олійником, Галиною Корицькою та іншими. Разом з тим у Центральній публічній бібліотеці презентували «Великі, величні, незабутні» Ніни Качеровської, «Будень» Віталія Міхалевського, «Я Україна! Я – серце Європи!» Миколи Коваля, «Білу ворону» Володимира Захар’єва, літературно-публіцистичний альманах «Південний Буг» (№ 9-10) та творчість Юрія Даценка.
Загалом заходи проходили в міських бібліотеках та у книгозбірнях сіл громади. В останніх вони склали так званий «Марафон на колесах», котрий 21 та 22 вересня разом з письменниками Віталієм Міхалевським, Альоною Радецькою, Степаном Шкапієм та Василем Горбатюком мандрував до Пироговецької бібліотеки-філії № 18, Давидковецької бібліотеки-філії № 5 та Малашовецької бібліотеки-філії № 26.
Таких щирих, живих зустрічей з авторами дуже чекали читачі.
«Ми мали понад годину цікавого спілкування. Школярики просто засипали мене запитаннями – ледве встигала відповідати! Запитувала у них і я. Ми спільно міркували про рими, про мову, про мрії, бавилися у скоромовки і всі разом планували, як відсвяткуємо нашу перемогу. Були, звісно, вірші та розповіді про книги. Було щось таке справжнє, щире, відверто-дитинне, за чим ми усі страшенно скучили, живучи у лещатах карантинів і війни. Те, що потрібне всім нам, аби бути в ресурсі, аби вкотре переконуватися, якими ж патріотичними зростають сьогоднішні школярі і підтримувати, підживлювати у них цю українську ідентичність», - розповіла Оксана Радушинська після заходу в Центральній публічній дитячій бібліотеці.
Загалом же літературний марафон 2022-го року, що був покликаний сприяти розвитку літературної, журналістської та інших видів колективної й авторської творчості, зібрав у своєму дружному творчому колі близько 650 учасників. Протягом двох тижнів вдалося провести майже три десятки заходів.
А завершилася масштабна літературна подія 24 вересня. Цього дня у центральній частині міста розташувалася «Ідеальна бібліотека». Вона складалася з декількох локацій, у яких відвідувачам посередництвом ігор, вікторин, цікавих активностей та знайомства з книгами пропонували разом з бібліотекою читати, розвиватися, творити, навчатися, пізнавати та допомагати. Окремою частиною «Ідеальної бібліотеки» був куточок розмови наживо «Запитай у письменника», де кожен охочий зміг поспілкуватися з хмельницьким поетом Віталієм Міхалевським. Також запрошували доєднуватися до акції зі збору українських книг, натомість пропонували ходити по книжкові новинки до книгозбірень, а ще закликали підтримувати наших воїнів, плекати рідне слово, розвивати українську культури. Адже ми – українці. Ми разом. Наша перемога близько.