Виконавиця головної ролі у фільмі «Битва за Україну» Тетяна Дзюбінська «Приз глядацький симпатій» присвятила своєму двоюрідному брату,прикордоннику з Маріуполя, який зараз перебуває в полоні в Оленівці.

Кам’янець-Подільський фільм про війну 2022-го «Битва за Україну» здобув «Приз глядацьких симпатій» на міжнародному кінофестивалі у Канах.

У кінотеатрі «Espace Miramar» у Франції стрічку представляла команда з Кам’янця-Подільського.  «Цим фільмом ми нагадуємо що в нашій країні війна і вона ще не закінчилась. Але ми будемо боротися, будемо захищати нашу землю, до перемоги. Слава Україні!», - зазначив під час церемонії нагородження Георгій Торяник, який зіграв в «Битві за Україну» одну із ролей.
«Власне, вона й охарактеризувала мету створення такої стрічки та показу її на міжнародних фестивалях», - зазначає в соцмережах режисер стрічки Андрія Заєць.  
«Це дуже важлива нагорода для нас, - зізналася Тетяна Дзюбінська, яка виконала в фільмі головну жіночу роль. - Я хочу присвятити її своєму двоюрідному брату, українському військовому прикордоннику з Маріуполя, який зараз знаходиться в полоні в Оленівці. Підтримуйте нас! Слава Україні!»

Відгуки суддів
«Під час європейської прем’єри «Битви за Україну» Анарель Муз, президентка фестивалю «Cannes 7th Art Awards», розчулилася і висловила подяку українцям, а команда Кам’янець-Подільського кінофестивалю «Бруківка» залишила французьким колегам прапор України з автографами від подільського «Культурного Фронту», - зазначив Андрій Заєць.  
До слова, «Cannes 7th Art Awards» (Cannes International Independent Film Festival_ відбувався з 13 по 16 жовтня. Журі кінофестивалю очолили французький актор театру та кіно Арсен Жироян, Президент і засновник асоціації каннських кіноманів «Ciné Croisette» Сергій Базилевський, сценарист Антуан Лассейн, режисер та композитор Філіп Донон, актор Філ Дюссоль.

Про що фільм
Нагадаємо, фільм «Битва за Україну» присвячений подіям у перші місяці повномасштабного російського вторгнення. Оповідь ведеться від імені добровольця з Кам’янця-Подільського та волонтерки, яка опинилась в окупованому Маріуполі.
Восени 2022-го стрічка отримала «Приз журі» Харківського фестивалю незалежного короткометражного українського кіно «Бардак», а також брав участь у фестивалях в Італії, США, Німеччині, Бразилії, Канаді, Нігерії, Південно-Африканській Республіці, Південна Кореї та інших країнах.

Довідка
Міжнародний кінофестиваль незалежного кіно «Cannes 7th Art Awards» тривав з 13 по 16 жовтня в кінотеатрі «Espace Miramar».
Гран-прі у конкурсі документальних фільмів нагороджено стрічку «Я був народжений не для війни» кінорежисера Владислава Робського. Її героєм є Костянтин Оборін, якому довелося пройти афганське пекло. За сюжетом, Оборін опікується реабілітацією веретанів війни на сході України.
Перемогу у міжнародному конкурсі за найкращу акторську роботу здобула Наталія Половинка, яка зіграла роль у фільмі Зази Буадзе «Мати апостолів».