Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 371

Як навчитися розпізнавати неправдиві повідомлення? Яким чином розвивати навички критичного мислення та де можна їх прокачати? Про це все розповідатимуть у книгозбірнях Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади протягом тижня. Тема тижня медійної та інформаційної грамотності: «Плекання довіри: імператив медіа та інформаційної грамотності».

Взагалі-то бібліотеки роботу в цьому напрямі проводять постійно, одначе саме 24 жовтня стартував Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності. Тому книгозбірні у цей період влаштують близько двох десятків тематичних заходів, аби допомогти мешканцям громади об’єктивно сприймати інформацію, чітко відмежовуючи правду від брехні.
    «Вміння не розгубитися в інформаційному просторі для сучасних людей стало просто необхідною навичкою. А з початком повномасштабної війни українці побачили, що окупантам протистояти вкрай важливо й на інформаційному фронті. Ворог застосовує різні методи. Найчастіше намагається посіяти паніку неправдивими новинами. Тому запорука інформаційної безпеки кожного – довіряти тільки офіційним джерелам та розвивати критичне мислення», - розповіла директорка ЦБС та медіатренерка Тамара Козицька.
На заходах учасники вчитимуться: самостійно орієнтуватися в насиченому інформаційному просторі, розпізнавати маніпуляції та неправдиві дані, також захищати власні персональні дані, а ще протидіяти інформаційним загрозам. Допомагатимуть їм у цьому бібліотекарки та різні спеціальні ресурси, які вони рекомендуватимуть. Поміж них дуже корисною буде телерубрика з медіаграмотності «СИТО», яку торік створила ТРК «Місто» спільно з бібліотечною системою.
Тож бібліотеки цього тижня запрошують на:
- тренінги «3650 за шкалою медіаграмотності», «Кібербулінг. Кібербезпека» (Центральна публічна бібліотека);
- медіазаняття «Не дозволяй собою маніпулювати» (бібліотека-філія №2), «Медійна та інформаційна грамотність для всіх і кожного» (бібліотека-філія №9);
- інформаційні та медіаогляди, книжкові виставки «Дивись і вчись» (бібліотека-філія № 4), «Безпечними просторами Інтернету» (бібліотека-філія №11), «Інфовіруси лікують… у бібліотеці» (бібліотека-філія №3);
- ігри «Моя супербезпека в Інтернеті» (бібліотека-філія №4) та багато інших тематичних заходів.
Ряд тематичних заходів пройде і в книгозбірнях сіл громади: Пироговецькій бібліотеці-філії № 18 Масівецькій бібліотеці-філії №22, Пархомовецькій бібліотеці-філії №19, бібліотечному пункті філії №23 у с. Черепівка.
Біліотекарі громади запрошують слідкувати за анонсами подій на сайті та фейсбук-сторінці Централізованої бібліотечної системи та доєднуватися до заходів, адже завдяки власній інформаційній та медійній грамотності ви можете здійснювати інформаційну оборону нашої країни.