Сьогодні, у дуже важкий для українців час, ми по-новому сприймаємо думки, погляди, судження Григорія Сковороди, видатного просвітителя, філософа, педагога, поета, богослова. Вшановуючи пам’ять великого мислителя, видатного Українця з нагоди 300-річчя від дня його народження, яке відзначаємо 3 грудня, у стінах Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна» відбулася науково-практична конференція «Феномен Григорія Сковороди і сучасність». Цей форум зібрав провідних науковців та краєзнавців, які обговорили життєвий, творчий шлях українського просвітителя-гуманіста. Зокрема, Михайло Чайковський, голова Подільського товариства імені Григорія Сковороди, розкрив багатогранність образу видатної особистості, нове осмислення його вагомого спадку.

Учасників зібрання привітав перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук. «Кожен день, кожна година у цей час, коли свобода нашої країни під загрозою, розуміння культурної ідентичності, переосмислення історичної спадщини, плекання особистої та національної свободи є особливо важливими. І саме шана до нашої історії та великих українських мислителів, яким був Григорій Сковорода, є тими кроками до свободи, що допоможуть кожному відчути актуальність його ідей для викликів сучасності», — наголосив він.
Як відомо, Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка, де жив і творив мислитель, постраждав від ракетного удару російських загарбників у ніч 7 травня цього року. Так, ворог намагається стерти нашу ідентичність, проте опір українців стає значно сильнішим. І прикладом боротьби та нескореності слугує для нас життя Григорія Сковороди.
У своїх виступах Михайло Кривак, заступник Хмельницького міського голови, Людмила Черевченко, начальник управління інформаційної діяльності та аналітики Хмельницької облдержадміністрації, Петро Маліш, голова обласної організації Національної спілки письменників України, інші зауважували, що Григорій Сковорода — унікальна багатогранна особистість. Не може не вразити те, що він був знавцем багатьох мов, а також таких наук як фізика, діалектика, логіка, етика, що був талановитим музикантом, який грав на шести інструментах, вражає його талант співака, поета. Та головне — Григорій Сковорода є для нас зразком відданості рідній Україні.
Яскравим доповненням до заходу з вшанування Великого Українця став виступ артистів обласної філармонії та учнів Хмельницького музичного коледжу. Унікальна особистість залишатиметься й надалі джерелом глибокої мудрості, просвітництва і самопізнання української нації. А феномен Григорія Сковороди полягає в тому, що і через нашарування століть він залишається близьким і сучасним для нових поколінь українців.