Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 588

"Ще не вмерла Україна" - співає Назарій Яремчук і тріо "Світлиця". Торонто, 14 жовтня 1990 року.

Павло Дворський: «1990 року ми готувалися до гастролей у США і Канаді. Назарій Яремчук вирішив додати до програми два наших славні, два гімни: офіційний («Ще не вмерла Україна») і — неофіційний («Ой у лузі червона калина»). Надворі ще був смердючий запах гнилої радянської влади. «Смерічка» тоді була державним філармонійним колективом, тому ці дві пісні розучували у Назарія вдома, у приватному будинкові, що на тодішній вулиці Інтернаціональній (тепер імені Назарія Яремчука). Цього ніде не афішували, могло все закінчитися не тільки зривом гастролей, а й відповідними «висновками». Нас роками нікуди не випускали, хоча постійно запрошували у різні країни на різні континенти. Завжди влада категорично відмовляла, вважала, що «Смерічка» ще не готова. Добре знали наш свободолюбивий прозахідний дух і мали постійні упереджені перестороги, що на наші концерти неодмінно прийдуть бандерівці та мельниківці. Так і було, адже й Назарія найстарший брат Дмитро, який мешкав у Канаді, був активним мельниківцем.

Тексти і ноти двох заборонених гімнів дав нам вуйко Назарія, який мешкав у Вижниці й мав музичний дар. Не раз я брав гітару, вуйко — свою мандоліну і разом з Назарчиком в такому незвичному тріо ходили колядувати у Вижниці у ті часи, коли Маланки були заборонені. Родина Яремчука славилася своїм патологічним патріотизмом, багато з них відбували покарання в Сибіру, адже були членами УПА. 1977 року під час гастролей «Смерічки» в рязані, красноярську і новосибірську Назарій брав мене з собою і ми таємно з ними зустрічалися.

Чернівецька «Смерічка» була першим державним колективом, який заспівав «Ой у лузі червона калина» і «Ще не вмерла Україна» на американському континенті. Хоча перед нами заборонений гімн прозвучав з голосу Василя Жданкіна, Віктора Морозова і Едуарда Драча, вони вперше його виконали на офіційному заході (Фестивалі «Червона рута» 1989 року в Чернівцях), за океаном він був у репертуарі львівського кабаре-театру «Не журись».

1990 року гастролі «Смерічки» в США і Канаді організувала українка Марія Гельбіх. На кожному концерті, на завершенні, спочатку починали «Ой у лузі», а завершували — «Ще не вмерла Україна». Про відчуття не можу сказати нічого, таке не розкажеш, таке треба пережити. І слава Богові, що ми це мали!

Самому було приємно дізнатися і побачити відео з концерту в Торонто на Покрову 1990 року. Подяка всім добрим людям! ПЕРЕМОЖЕМО!»