Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 466

Відбулося засідання комітету з присудження премії імені Лесі Українки. Як зазначив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, цього року було висунуто чимало високохудожніх творів на здобуття премії - престижної державної відзнаки для письменників і митців, які творять для найвимогливішої аудиторії. 

Після обговорення робіт комітет шляхом таємного голосування визначив лауреатів 2022 року. Відповідні документи будуть направлені Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Уряду проекту постанови про присудження премії.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» з 21 твору, висунутого на премію, перемогла книга Олесі Мамчич «Як правильно ревіти», що побачила світ у видавництві «Ранок». Поетична «інструкція» для найменших читачів розповідає, як відлякати всі страхіття світу. Героями віршів Олесі є мудрі кроти, хижі лижі, хамелеон, летючий віслючок, валіза… Тексти авторки сповнені незвичайних рим, порівнянь, словесних каламбурів.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» серед семи книг, які вийшли у видавництвах «Ранок», «Підручники і посібники», «Панорама», «Час майстрів», комітет переважною більшістю голосів відзначив художнє оформлення Оксани Садовенко книги «Ти і Малевич» (ТОВ «Час майстрів»). Книжка-альбом містить творчі завдання, наліпки, розмальовки, які дає можливість дитині 5-13 років уявити себе учнем чи ученицею Казимира Малевича. Кожен розворот книжки присвячено одній із головних ідей художника, що спонукає не тільки читати й пізнавати, а й самостійно створити свою версію «Чорного квадрата» та зрозуміти персонажів картин Малевича, розмалювавши їх по-своєму.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» було висунуто 12 робіт театральних колективів зі Львова, Миколаєва, Полтави, Івано-Франківська, Черкас, Тернополя, Хмельницького, Сум, Вінниці, Чернігова і Києва. За рішенням комітету перемогу здобула вистава «Пливе човен» Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва (м. Львів), режисер-постановник вистави Ірина Ципіна. Члени журі відзначили високий рівень роботи режисера і акторів, які зробили справжню поетично-метафористичну поему. Автентичні пісні та відтворення обрядів занурюють глядача у вирій казкових подій. Виставу треба дивитися в спеціальних окулярах. Це дає можливість глядачу відчути себе всередині дійства.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» було висунуто лише одну роботу, тому через відсутність творчої конкуренції члени комітету вирішили премію у цій номінації не присуджувати. Авторам висунутого цього року на премію короткометражного фільму «Папині кросівки» (кінокомпанія «Пронто фільм») рекомендовано взяти участь у конкурсі на здобуття премії наступного року.