Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 492

Здавна в Україні прийнято святкувати три Святвечори. Перший — перед Різдвом Христовим — відзначають 6 січня, його ще називають Багата кутя, другий — напередодні Василя — Щедрий вечір — 13 січня. І третій Святвечір — Голодна кутя — 18 січня перед Водохрещем.

На третій Святвечір українці традиційно намагаються дотримуватися посту цілий день аж до вечері, через що й називають кутю голодною. Готують лише пісні страви — кутю, узвар, вареники з капустою. За святковим столом збирається уся сім’я, як тільки-но зійде перша зірка на небі. Господар чи господиня вголос моляться, а далі, перехрестившись, усі члени родини їдять кутю, якою, до речі, й закінчують вечерю. А от усі залишки страв віддають курям чи худобі, щоб господарство велося.
18 січня у переддень Водохреща у церкві традиційно святять воду, яка, до речі, освячена саме у вечір Богоявлення, вважається більш цілющою, ніж з Водохреща. Бо за повір’ям вона здатна побороти всяке лихо та очистити від біди чи недоброго ока.
Українці вірили в забобони цього дня, тож передавалися вони з покоління в покоління, дійшовши до наших днів. Старі люди казали, що не можна, набираючи воду, лаятися з кимось чи бути на когось ображеним. Вода може втратити свої цілющі властивості від негативних думок. Також не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя. Варто це робити тільки з чистою душею та щирим бажанням. Не треба плакати на Водохреща, бо ой, хто 19 січня буде лити сльози, плакатиме до наступного свята. В жодному разі не можна прати, бо таким чином ви оскверняєте воду. Крім того, не можна ворожити, інакше накличите біду.
Народні прикмети у Водохресний Святвечір
Якщо 18 січня випав сніг — слід чекати щедрого врожаю.
Південний вітер цього дня — до дощового літа.
Якщо відвідати лазню, то весь рік не буде хвороб.
Похмуре небо — восени буде мало грибів.
На свято сніг випав рано-вранці — буде хороший урожай ранньої гречки.
Часто гавкають собаки — буде багато дичини в лісі.
Якщо людина умиється талою водою 18 січня, то весь рік буде привертати увагу протилежної
статі.
У Водохресний Святвечір сняться віщі сни, тому слід їх запам’ятати.