Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 381

Софія Кошкіна, учениця восьмого класу Хролинської гімназії на Шепетівщині, розповідає, що невід’ємною ознакою її родини залишається творчість. У їхньому роду були і музиканти, і художники, і майстри народної творчості. Мама Софії — Наталя — також художниця, вишивальниця, писанкарка. І Софія з раннього дитинства виявляла велику зацікавленість до творчості, до малювання. З чотирьох років вона — активна учасниця майже всіх аматорських колективів та гуртків Хролинського сільського будинку культури. Пізніше — постійна учасниця культурно-мистецьких заходів, які проводяться у Хролинській гімназії та в закладах культури Судилківської територіальної громади.

Із семи років Софія почала навчатися у Шепетівській дитячій художній школі, яку відвідувала два роки. Нині юна художниця працює у техніках «Графіка» (олівець, гуаш, живопис, акрил, акварель), «Декоративне мистецтво» (ліпка, декоративний розпис, виготовлення виробів з природних матеріалів).
Її роботи були представлені на обласній виставці у Хмельницькому під час урочистостей до Дня Незалежності України. Залюбки допомагає талановита дівчина в художньому оформленні Хролинського СБК.
Але цим творчість Софії Кошкіної не обмежується. Вона не лише малює, а й вишиває, шиє м’які іграшки з фетру, виготовляє різні вироби з бісеру. Грає на сопілці, а також опановує гру на гітарі.
А ще захоплюється Софія фото та відеозйомкою. У 2020 році вона взяла участь у масштабному проєкті «Осінь на Плутоні 2.0», співпрацювала з львівським режисером Сашком Брамою. Дівчина зняла серію документальних короткометражних фільмів про свою прабабусю Віру Швець. Її фільми під назвою «Вишивання», «Мереживо», «Музика правнука», «Пісні про любов», «Рецепт десерту» дістали чимало схвальних відгуків на каналі YouTube.
Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Софія, як і багато її земляків, почала займатися волонтерством: разом з батьками пекла смаколики, плела сітки, пакувала пакунки з їжею для захисників і переселенців. Але потім зрозуміла, що може діяти й на мистецькому фронті.
Спочатку виготовляла обереги для бійців, згодом почала записувати відео з її грою на сопілці та надсилала на фронт такі послання. Водночас почала створювати і розмальовувати патріотичні магніти, продавала їх, а на виручені кошти купувала необхідні речі для воїнів ЗСУ. Разом з мамою брала участь у ярмарках у Шепетівці на підтримку наших українських захисників. «Хочу створити якомога більше цікавих речей, щоб у такий спосіб подякувати ЗСУ за те, що відчуваємо їхній захист, за те, що відвойовують для нас такий бажаний мир», — каже дівчина.
Софія — учасниця та призер багатьох творчих конкурсів, зокрема, заочної виставки конкурсу декоративно-ужиткового і образо-
творчого мистецтва «Знай і люби свій рідний край»
(м. Хмельницький, 2020 р.); переможниця III Всеукраїнського конкурсу мистецтв «На крилах мрій» з роботою «Подорож у щасливе майбутнє» (м. Тернопіль,
2021 р.), інших.
Образотворче та декоративно-прикладне, музичне мистецтво, каже Софія, допомагають їй передавати свої почуття та бути собою. Дівчина мріє, що в подальшому зможе реалізувати себе, продовживши родинні традиції, та плідно працюватиме на розвиток українського мистецтва.