У 2023 році Великий піст розпочнеться 27 лютого, а значить Масниця відзначається з 20 по 26 лютого включно. Святкування традиційно триває тиждень, а початок визначається кожного року — за тиждень до Великоднього посту.  Що ж це за свято і чому його не можна плутати з російською масляною — читайте далі.

Свято Колодія
Одне із давніх слов’янських свят, що бере початок ще з дохристиянських часів. З часом прижилось і в християнських традиціях, як останній “Всеїдний” тиждень перед довготривалим постом.
Інші назви свята: Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця. Походження Колодія бере своє коріння ще з доби Трипільської культури. Святкували прихід весни та пробудження природи не тільки в Україні, а й в на території інших слов’янських країн. Проте у кожного було особливе трактування свята, свої традиції й обрядові страви. Це одна із причин, чому не можна підміняти українське свято Масницю на російську Масляну. Адже попри те, що вони схожі — свята це різні, та походять з території різних сучасних держав.
Масляна отримала таку назву, тому що обрядові страви заправлялись вершковим маслом. Але були це зовсім не млинці, як це заведено в росії. А вареники з домашнім сиром, сирники та інші страви з сирами та молочними продуктами. Їх їли кожного дня протягом тижня, адже з першого дня посту на них триватиме заборона і треба встигнути посмакувати.
Хто такий Колодій?
Тлумачення давньої назви Колодій — має язичницький підтекст. Це маленький Сонце-Божич, який вже достатньо підріс для того, щоб стати Коло-дієм — тим, хто розкручує Сонячне Коло.
Він запускає цей природний процес, коли Сонце піднімається все вище, відганяючи зиму і морози, запускаючи новий етап оновлення природи.
Починають святкувати Колодій завжди в понеділок. І хоча традиції святкування у кожному регіоні відрізнялись — проте це суто українське свято відзначали всі. Проходило воно з жартами, співами, ярмарками.
Протягом всього тижня прославляють Колодія, радіють приходу весни та відпочивають. Цей тиждень також вважається жіночим. Оскільки Колодій — бог любові, шлюбу і злагоди, головними у всі сім днів були жінки. Чоловіки мали їх у всьому слухатись та без образ сприймати жарти та різні підколювання, збиткування.
Про святкування
Як ми вже згадували, млинці не були ключовою стравою святкових частувань. Основні страви — це вареники з сиром у вершковому маслі, а також сирники, запіканки з сиру, галушки з сиром і маслом. Такі страви готували вдома, виносили на ярмарки та гуляння.
Коли ж на Масляну бились і мірялись силами, Масниця була святом любові та злагоди. Протягом тижня кепкували над парубками, які не встигли одружитись до посту — чіпляли їм на ногу “колодки”, як жартівливе покарання. Завершувались ці гуляння не менш доброю традицією, а саме днем прощення і примирення.
Прощена неділя
Останній і один з найважливіших день Колодія — прощена неділя. В цю неділю всі мають попросити у родичів та друзів пробачення за можливі образи. А також пробачити іншим, помиритись з тим, з ким навіть довго перебували у сварці. Адже тримати образу на когось — це одна із заборон під час посту.
А настає Великий піст одразу ж на наступний день після закінчення «смачного» і триває аж до 27 квітня включно.