Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 322

“Цей храм буде іменуватися — Святих Новомучеників України. А божественна назва, тобто народна, людська — храм Небесної Сотні. Новомученики, які боролися за свою державу, за незалежність, за свою країну. Вони можуть бути навіть не зачислені до лику святих. А чим не святі наші воїни, які захищають нашу батьківщину? Кожен воїн, який віддав життя за нашу батьківщину і герої Майдану — вони святі”, — сказав священник Православної церкви України отець Микола (Фатич).

Отець Микола згадує дні найбільших протистоянь під час Революції Гідності: “Я особисто стояв між “Беркутом” і нашими мітингувальниками. І старався робити мир, щоб не було ніякої бійні, щоб ніхто нікого не калічив. Але на жаль, так було. Коли поїду додому привести себе до ладу на добу, але бачу, біда і їду знову на Київ. Коли ми захищаємо свою батьківщину, ми не думаємо про смерть, що можемо загинути. Є поклик душі, є висота цілі”.
На роковини вшанування Небесної Сотні, під час відкриття одного з перших пам’ятників в області у Волочиську у 2015 році отець Микола дав обіцянку збудувати в місті храм на честь полеглих на Майдані.

“Цей храм коли буде збудований, в ньому буде служитися служба Божа кожен день. За наших героїв, які полягли, захищаючи свою батьківщину, Україну. Той рік ми нічого не робили, тому що почалася війна. Цього року все-таки ми хочемо з весни зовнішні роботи закінчити. Цей храм насправді дуже гарний, особливо його архітектура. Людям дуже подобається”, — сказав отець Микола.
Священник вірить та сподівається, що будівництво храму прискорить перемогу України у війні з Росією.