В перший тиждень Великого посту, який розпочався в понеділок, 27 лютого, в усіх православних храмах читається Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського. 

Він розділений на чотири частини і прочитується у перші дні Святого посту. Читання цього канону налаштовує людей на молитовний подвиг і допомагає віруючим змінити своє гріховне життя та наблизитися до Бога. В цьму каноні Святий Андрій оспівує відомі події і образи Старого і Нового Завітів, розповідає про рай, гріхопадіння Адама і Єви, згадує про Ноя і всесвітній потоп, про землю обітовану, і пов’язує ці образи із почуттям глибокого покаяння.
Цим каноном преподобний проводить духовну паралель між життям і покаянням старозавітніх праведників і нашого особистого життя, тут показано трагедію гріха, непослух перших людей, показано, що людське життя - це боротьба між Богом і силами темряви, а місцем цієї боротьби є людське серце.
Про автора Великого покаянного канону відомо, що він походив із Дамаска та народився у середині сьомого століття у сім’ї благочестивих батьків. Від народження до семирічного віку він був німий, але одного разу сталося чудо, Господь відкрив вуста майбутнього проповідника покаяння. Причастившись Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа він став говорити. Після чудесного сцілення святий Андрій вирішив посвятити своє життя на служіння Богу. У 14 років він залишив рідний дім і пішов у монастир. Через багато років монашого подвигу преподобний Андрій був возведений у сан єпископа острова Крит, де і закінчив своє земне життя. Цей святий залишив нам велику богословську спадщину, серед якої і понині лишається духовною перлиною - Великий покаянний канон.
Читання цього канону супроводжується земними поклонами, цим віруючі люди хочуть поглибити свій подвиг і догодити ще більше Богу. У Гефсиманській молитві, перед своїми стражданнями Господь наш Ісус Христос молився на колінах до кривавого поту, і Ангел втішав Його.
І ми теж сьогодні молимося стоячи на колінах та просимо, щоб Господь простив і утішив нас, щоб Господь помилував наш багатостраждальний народ. Тому кожна людина має усвідомити важливість цього великопосного богослужіння і поспішати на цей молитовний подвиг.