Секретами приготування цієї страви, традиційної для Сенігова Шепетівського району, поділилася учасниця фестивалю «Гастрономічна спадщина мого села». Він проходив минулого тижня у Михайлюцькій громаді.

«Для голубців із пшоном, які колись залюбки готувала моя бабуся, - каже Світлана Цвіль, - потрібні не надто «хитрі» інгредієнти, а саме: тарілка пелюсток квашеної капусти, дві склянки пшона, кілька сирих картоплин, шматок сала, цибуля, олія, перець, сіль, лавровий лист.
Пшоно насипаємо у містку посудину й заливаємо кип’яченою водою. Накриваємо кришкою на 10 хвилин, щоб загусло. Додаємо трішки цибульки з олійкою, солимо, перчимо й ретельно розмішуємо.
Наступний крок - готуємо банячок до «прийому» голубців. Спершу вкидаємо у нього кілька порізаних сирих картоплин й дещицю лаврового листя. Це - для того, аби голубці не підгоріли.
Далі робимо власне голубці. Додавати у них пшоно треба помірковано, не надто багато, бо інакше можуть розлізтися. Голубці кладемо у банячок, заливаємо гарячою водою і ставимо на плиту.
Поки голубці киплять, готуємо засмажку. Мені подобається засмажка із сала, проте ті, хто постить, можуть її зробити з цибулі й олії. Кришу сальце «кубиками», підсмажую в пательні.
Коли голубці в банячку готові, поливаю їх шкварочками.
Наша, традиційна для Сенігова, страва готова. Смачн