Рецепт мешканки Білогірської громади увійшов до тридцятки кращих конкурсу від популярної української платформи "Фуд-гід Україною". "Розрепанці з маштаркою", які подала на конкурс жителька села Шимківці Леся Никитюк, увійшли в ТОП-30 незвичайних та надзвичайних страв нашої країни. 

Варто відзначити, що зіркова конкурсна комісія з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенко обирала переможців з 300 рецептів, тим і вагоміше визнання. Чудове досягнення та популяризація нашого краю. Вітаємо!

44-річна Леся Никитюк пригадує: «Це досить старовинний рецепт української кухні. Страва була і є дуже популярною на Поділлі. Готується з вечора, а печеться зранку. Розрепанець — це невеликий пиріжок, скріплений тільки по краях, із запеченою всередині начинкою: гороховою або квасолевою, а маштарка — традиційна українська начинка».

Розрепанці, тобто пиріжки з картопляного тіста, були традиційною стравою ще з давніх часів. Вони вважалися символом гостинності та доброзичливості, всіх поважних гостей зустрічали саме такими пирогами, а кожна наречена, за традицією, перед весіллям мала напекти пиріжків із різноманітними начинками для родичів чоловіка. Унікальні рецепти приготування передавалися в українських родинах з покоління в покоління.

А найпершою згадкою про цю страву вважають записи у щоденнику одного мандрівника, який назвав ще невідому тоді страву «печивом із начинкою», якою, за його словами, пригощали лише найбільш бажаних гостей.

Водночас багато інших країн мають власні національні рецепти з картоплі, схожі на наші пиріжки — як-от, литовська страва цепеліни, що мають вигляд дирижаблів та готуються з картопляного тіста та м’ясного фаршу. А подають їх до столу зі смаженими шкварками та цибулею — ну майже як і в нас.