У міжнародний день пам’яток історії та культури премією «Скарби землі Болохівської» були відзначені наші земляки, які наполегливо працюють над збереженням і популяризацією історичної спадщини краю, збагачують культурне надбання Хмельниччини.

П’ятнадцять років тому подільський письменник Броніслав Грищук разом із відомим політиком і науковцем Віталієм Олуйком вирішили заснувати регіональну громадську премію «Скарби землі Болохівської». Ідея знайшла підтримку й серед інших патріотів краю.
— Цього дня ось уже 15 років ми відзначаємо преміями істориків, краєзнавців, археологів, письменників, архівістів Хмельниччини — людей, які безмежно люблять свій край, популяризують українську мову, літературу, відкривають для нинішніх поколінь історичні, духовні цінності, — зазначив Віталій Олуйко, співзасновник громадської премії «Скарби землі Болохівської». — Якби українці добре знали свою історію, розмовляли українською мовою, цінували минувшину й традиції народу, можливо, нам не довелося б зараз воювати. Питання історичної, культурної спадщини надзвичайно важливе, і сьогодні, у цей важкий час, коли ворог грабує українські музеї, знищує історичні пам’ятки, все українське, воно набирає особливої ваги.
Краєзнавець, археолог, історик, журналіст, письменник, засновник музею графа-реформіста Ігнація Мархоцького у селі Миньківці, музею історії села Залісці, краєзнавчих музеїв у школах сіл Сокілець, Міцівці на Дунаєвеччині — це штрихи активної діяльності Володимира Захар’єва. Він — автор 15 книг, багатьох збірників. Диплом у номінації «Краєзнавство Хмельниччини» — заслужена відзнака багаторічної та плідної праці Володимира Захар’єва. Після вручення премії він подякував за таке визнання і запевнив, що частину коштів спрямує на підтримку ЗСУ, а решту — на видання нової книги «Археологічні суперцікавинки Хмельниччини».
У складі Третьої окремої танкової Залізної бригади, яка пройшла з боями Макарів, Ізюм, Слов’янськ, Балаклію, служить поет, прозаїк, публіцист Михайло Цимбалюк, у доробку якого понад 180 публікацій різних жанрів, дев’ять книг. Бійці дали санінструктору, сержанту Цимбалюку позивний Хорей. Цього року Михайло Цимбалюк також став лауреатом премії «Скарби землі Болохівської» у номінації «Популяризація української мови і літератури». Боєць каже, що після Перемоги хоче завершити чимало творчих задумів, які перервала війна.
А військовослужбовець 106-ої бригади територіальної бригади ЗСУ Сергій Шпаковський має позивний Історик. До війни він працював заступником директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, написав книгу «Моя земля. Моя пам’ятка. Мій дім». Премія — заслужена відзнака його творчості та високої громадянської позиції. Декілька місяців тому його підрозділ опинився в оточенні під Бахмутом, і Сергій, поранений, щоб не потрапити в полон, через мінне поле три доби добирався до своїх. Лікувався в госпіталі, повернувся у рідний батальйон, а нині проходить навчання в Одеському інституті сухопутних військ, щоб невдовзі повернутися на фронт.
Біля джерела «Скарбів землі Болохівської» стояв і наш земляк Денис Монастирський. Разом із Віталієм Олуйком, Броніславом Грищуком він оцінював творчі доробки, діяльність перших претендентів на премію, брав активну участь в організації заходу та працював у напрямі збереження історичних пам’яток Хмельниччини.
Міністр внутрішніх справ з 2021 по 2023 роки, народний депутат України IX скликання, кандидат юридичних наук. Ще у 2006 році Денис Монастирський створив Подільське молодіжно-культурне об’єднання «У майбутнє — через культуру». Отримав президентський грант «Волонтер року» і всі кошти переказав волонтерським загонам, які працювали над відновленням історичних пам’яток у Меджибожі, Самчиках, Ізяславі, Сатанові, Зінькові, Жванці, Антонінах. Лідер з високими моральними якостями і духовністю, великий патріот України — таким запам’ятався нам Денис Монастирський. До речі, у вересні 2022 року Денис Монастирський керував спецоперацією з повернення додому 215 захисників, у тому числі, 100 бійців і командирів «Азову». Нині стипендію імені Дениса Монастирського отримуватимуть курсанти Академії внутрішніх справ. Номінація «За збереження культурної спадщини» цілком відповідає життєвим прагненням цієї людини. Премію отримає дружина — Жанна Монастирська, яка працює в Державному бюро розслідувань.
Під час зворушливих спогадів про Дениса Монастирського, теплих слів про попередніх і нинішніх лауреатів премії, Віталій Олуйко згадав і про те, що ім’я Броніслава Грищука, видатного письменника, одного із засновників регіональної громадської премії «Скарби землі Болохівської», який нещодавно відзначив
85-ліття з дня народження, внесено до Шевченківської енциклопедії.
На щастя, наша подільська земля зростила багатьох небайдужих, мудрих, талановитих синів і доньок, які дбають про збереження справжніх скарбів народу і збагачують цю скарбницю своєю високою духовністю, своїми патріотичними прагненнями.