Після дворічної перерви фестиваль екологічної творчості «Свіжий вітер» знову зібрав небайдужих до навколишнього середовища. Цьогоріч участь в ньому взяли 27 загальноосвітніх закладів Хмельницької громади та Хмельницький професійний ліцей.

Мета фестивалю - активізація екологічного руху, формування екологічної культури, привернення уваги влади, інститутів громадянського суспільства до екологічних проблем, виявлення та підтримка талановитих дітей та підлітків, розвиток нових творчих напрямків.
Обов’язковою умовою фестивалю була екологічна спрямованість робіт.
Фестиваль проводився в номінаціях: «Екомалюнок», «Екопроект», «Екомода».
Вперше цього року провели «Eкодебати» на тему «PRO Чорнобиль».
На розгляд журі було представлено більше 100 малюнків учнів початкових класів на тему «Бережи природу». Членам журі було надзвичайно важко обрати переможців.
Призові місця розподілено таким чином:
- І місце - Марія Лисенко НВК №6;
- ІІ місце - Влада Мазорук СЗОШ №27;
- ІІІ місце - Кароліна Шулим СЗОШ №12, Марина Столяр СЗОШ №21
Усі малюнки, представлені на конкурс, волонтери БФ «Волонтери Поділля» передадуть нашим захисникам, адже саме завдяки їх мужності та зусиллям ми маємо можливість проводити такі заходи.
Справжніми експертами у вирішенні екологічних проблем в номінації «Екопроєкт» стали:
- І місце - СЗОШ №12;
- ІІ місце – ліцей №17, Масівецька гімназія;
- ІІІ місце - СЗОШ №7, Мацьковецька гімназія.
Традиційно найяскравішою частиною фестивалю «Свіжий вітер» було дефіле. За результатами виходу моделей визначено переможців:
- І місце – СЗОШ №7;
- ІІ місце - ТБЛ ім. Артема Мазура;
- ІІІ місце - гімназія №2, ЗОШ №25, ЗОШ №22, Хмельницький приватний ліцей «Мої обрії»
Питання дебатного екотурніру стосувалися катастрофи, яка сталася на ЧАЕС 26 квітня 1986 року. Молодь нашого міста продемонструвала свою компетентність, ерудованість та вміння презентувати своє бачення.
Переможці «Екодебатів»:
- І місце – СЗОШ №8;
- ІІ місце – ЗОШ №21;
- ІІІ місце – ЗОШ №24;
- ІV місце – НВК №9.
Загалом фестиваль «Свіжий вітер - 2023» пройшов активно та завершився переконанням, що наступного року знову збере екоактивістів та усіх небайдужих до навколишнього середовища.