Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 338

“Святим” називають джерело ямпільчани з давніх-давен. А саме місце поруч нагадує оазу. Декілька гігантських верб височіють навколо трьох джерел, які понад сотню років нестримно б’ють з-під землі, а далі усюди лише поля.

На Хмельниччині існує чимало унікальних населених пунктів, кожен з яких має свою історію, традиції та особливі місця. Для мешканців села Ямпіль, що на Білогірщині, – це Свято-Троїцьке джерело, яке раніше збирало навколо себе сотні українців з різних куточків. Коронавірусна хвороба, війна і хвороба священника стали причиною занедбання «Святої кринички». Однак нещодавно спільними зусиллями колективу антонінського підрозділу “Епіцентр Агро” та селищної ради вдалось вдихнули нове життя в це особливе місце. Місцеві мешканці вірять, що воно має унікальну ауру. Свято на честь Свято-Троїцького джерела влаштовують на третій день Зелених свят.
Слава про цілющі властивості тутешньої води давно розійшлася за межами населеного пункту. Колись тут було багато відвідувачів, особливо після облаштування купальні просто неба. Віряни занурювались у святу воду, набирали цілющу воду в пляшки та молились у капличці.
Місцеві мешканці переконані, що тепер, коли навели лад біля джерела, це місце стане улюбленим, в першу чергу, для духовного відпочинку, і сподіваються, що вже найближчим часом повернуться сюди і відвідувачі.