Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 312

Поділля, зокрема Кам’янеччина, багаті на талановитих художників, скульпторів, архітекторів, фотомайстрів, різнофахових народних умільців. Нині у місті над Смотричем цим ремеслам навчають у відповідних фахових коледжах, міській дитячій художній школі та школі мистецтв, художня кафедра функціонує і в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

Сотні художніх полотен наразі є і в приватних колекціях кам’янчан. На жаль, через брак не таких вже й великих виставкових площ у картинній галереї, конференц-залі Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» у Старому місті та художній галереї на вулиці Соборній, митці мають можливість, і не лише місцеві, організувати виставку своїх творчих доробків. Тож відтепер цю проблему частково можна буде вирішити після відкриття відреставрованого великого виставкового простору в костелі монастиря, колишньому кляшторі домініканок (1720-ті роки), що у Старому місті. Усе це вдалося зреалізувати завдяки генеральному директорові НІАЗу «Кам’янець» Василеві Фенцуру та єпископу Кам’янець-Подільському і Городоцькому Леону Дубравському.
Днями виставкова зала святині, де відкрилася персональна  виставка плакатів  відомого українського живописця, члена спілки художників України Володимира Карвасарного  «ПЕРЕМОЖЕМО», прийняла перших поціновувачів мистецтва.
Митець родом з Віньковеччини. Проживає та працює у Хмельницькому. Все життя плідно займається творчістю, бере участь у міжнародних, всеукраїнських виставках, організовує власні. Отримує найвищі відзнаки та нагороди на міжнародних конкурсах.
Як відзначає краєзнавиця Ірина Пустиннікова, плакат для Володимира Івановича не просто висловлювання, а форма боротьби. Він гостро відчуває свою відповідальність як митець і український патріот. Через плакат він передає той складний спектр емоцій та жах подій, які сьогодні переживають усі українці. Глибокі, гострі й лаконічні, плакати змушують думати.
Експонати виставки є оригіналами, що особливо цінно для сучасного мистецтва плаката. Образи – виразні та сміливі, етнічно приналежні й політично відточені. Світлі й оптимістичні символи українського буття протистоять жорстокості та насиллю. Усі плакати гострі, провокативні, нервові і сильні…