Приємно подивовані були організатори  пісенно-обрядового свята та його гості: зал обласного театру ляльок ледь умістив шанувальників української автентики.

Другий різдвяний регіональний етнофестиваль «Благослови, Боже, літо починати, Христа славити!», у новій програмі подарував нам безцінні скарби традиційної народної культури: колядки, щедрівки, віншування. Щоб із наснагою, любов’ю і повагою до самих себе та свого коріння розпочали ми нове, 2016-те літо, себто рік. Щоб шанували, берегли своє...
Ініціювали свято керівник молодіжного фольклорного гурту «Ладовиці» Ірина Телюх, громадська організація «Відродження традицій Поділля» за підтримки Хмельницької міськради, міської дитячої музичної школи №2 та колективу обласного театру ляльок.
Понад двадцять літ Ірина Телюх зі своїм колективом досліджують, відтворюють фольклорну спадщину на теренах Поділля. В недавніх експедиціях вкотре познайомилися з унікальними фольклорними гуртами, що є хранителями справжніх перлин,  зразків давньої традиції. І от, на запрошення подолян,  народні берегині з різних куточків Поділля, з-над Дністра і з Волині голосом, душею і серцем передають зі сцени своє надбання, власне, прабатьківські  заповіти. А з ними — невидиму, але таку відчутну, животворну, джерельну благодать, вкарбовану у древньому мистецтві слова, дійства,  та мелодії.
«Так хочеться, щоб ви всі полюбили цей традиційний спів, відкритий, білий,  як кажуть науковці, який душу будить, переконує будь-який розум, щоб схилити голову перед нашою культурою, — звернулася до залу Ірина Телюх.  — Щоб ви перейнялися серцем, подумали, яка велична наша земля, великий народ, який творить ці пісні».
Зворушено, з глибокою пошаною сприйняли гості, а, власне, учасники різдвяного дійства виступи автентичних гуртів «Біла криниця» села Немія та  «Горлиця» села Слобода-Яришівська — обидва з  Вінничини, Могилів-Подільського району, наших земляків: самобутнього фольклорного гурту  з села Воробіївка Білогірського району під керівництвом молодої дзвінкоголосої Олени Пташнік,  народного фольклорно-етнографічного гурту «Берегиня» із Зелених Куриловець Новоушицького району під керівництвом  майстрині традиційного співу Марії Карвацької... І, звісно ж, наших улюблених невтомних трудівниць «Ладовиць», які потужним, натхненним багатоголоссям, щирим словом згуртували учасників фестивалю.
Відрадно, що Ірина Телюх плекає юну зміну: школярики-«Ладосвіти» вийшли перед молодими «Ладовицями» і сповнили свято дитячими співами- віншуваннями, радісним щебетом та оптимізмом. От би кожному автентичному гурту, берегиням-бабусям-голубкам — таке поповнення! Цього від серця бажали організатори і гості,  прилучаючись  до величного дійства — славлення народин Сина Божого. Світлого таїнства, у якому і «Йосип старенький над яслами стоїть, Ісусу Христу пелени стелить, а Марія повиває, до серденька пригортає», і янголи, що «на небі заспівали, людям раду сказали: радуйся, небо, земле, веселися, Син Божий народився!». І ясне сонце, ясен місяць, ясні зорі у трьох віконцях  церкви, яку «Пречистая Діва збудувала»... І синє море, яке змило-проковтнуло воріженьків дитяти-Христа.  І «Маланка дністровая»,  що шукає у полі качура, а зустрічає свого судженого Василя, який «плужком оре, жито сіє, за ним жито зеленіє». І гречная панна Марія, і  паниченьки-колядниченьки, і славна дівка Марина, гожа, як калина, яка береже для судженого віночок, умивається в святій Йордань-воді... А для неї щедрувальники «розв’язують Трійцю», благословляють на щасливий шлюб... Вічна історія, у якій  світло завжди перемагає пітьму, любов долає ненависть, а сила життя подужує смерть, і яка передається нам по живому колу-колесу життя: від предків — нащадкам...
Атмосферу свята органічно доповнили виставка витинанок майстрині Оксани Цимбалюк та пісочна анімація Оксани Мергут.