7 лютого у Кафедральному соборі Різдва Преcвятої Богородиці, що в обласному центрі, відбулася історична подія – проголошення Кам’янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви. З цієї нагоди до Хмельницького прибули Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) разом із владиками Синоду Єпископів УГКЦ, представник Папи Римського Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, греко-католицькі священнослужителі з різних куточків нашої держави та навіть з далекої Канади. Серед почесних гостей і високоповажне римо-католицьке і православне духовенство. А також голова обласної ради Михайло Загородний, перший заступник голови облдержадміністрації Василь Процюк, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, народні депутати.

Перед храмом процесію, як і належить, зустрічають його настоятель, митрофорний протоієрей Іван Данкевич разом зі священиками та вірянами Хмельницького і Кам’янець-Подільського деканатів УГКЦ.
Люду на свято зібралося стільки, що він заполонив не лише церковне подвір’я, а й прилеглу територію. У дворі собору встановили спеціальний вуличний екран, тож усі мали змогу споглядати службу, разом молитися.
Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав. У своїй проповіді він, зокрема, пояснив, для чого церква проголошує нові структури, відкриває єпархії, будує храми, засновує нові єпископські осідки:
— Бо Церква продовжує «рух Бога» і Його любові до людини. Бог хоче бути близько до нас. Можливість отримати Боже милосердя через Сповідь та Святе Причастя, віч-на-віч поспілкуватися зі священиком, зокрема з єпископом, рухає Церкву в її пастирській турботі за спасіння душі. Церква виконує те завдання, яке доручив Христос своїм апостолам, — «йти і навчати всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».
— Погляньте, скільки пастирів сьогодні прийшли до Хмельницького! І це засвідчує велику Божу любов і милосердя до кожного із вас, — наголосив проповідник.
Відтак Блаженніший подякував усім, хто долучився до відродження та творення новітньої історії УГКЦ (вже на прес-конференції почули і про участь греко-католицької спільноти в останніх національно-патріотичних подіях, про капеланську місію — понад 200 ротацій священнослужителів цієї церкви було здійснено в зону АТО). Особливо відзначив Глава УГКЦ і невтомне апостольське служіння на Поділлі Митрополита Василя та інших священиків, духовенства й монашества.
Владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, урочисто зачитав Декрет про проголошення (чи влучніше — відродження) єпархії, супроводжуючи його докладним історичним екскурсом про її зародження та розвиток. Адже християнство на цих землях своїм корінням сягає найдавніших княжих часів. І саме греко-католики тут споконвіку становили основну частку вірян. У 1772 році, до прикладу, їх було близько 800 тисяч. Лише Кам’янець-Подільська єпархія тоді поділялася на 25 деканатів, що об’єднували 919 парафій.
Одначе, після Другого поділу Польщі у 1793 році та приєднання території теперішньої Хмельниччини до Російської імперії греко-католицька церква зазнала нечуваних гонінь, що згодом призвело до її практичного знищення. І лише зі здобуттям Україною своєї справжньої незалежності почалося відродження цієї церкви. У середині дев’яностих був створений Києво-Вишгородський екзархат УГКЦ, до складу якого входила Хмельниччина, де у 2002 році душпастирювало п’ять священиків, які обслуговували сім парафій.
Нині ж у нашій області УГКЦ — це 77 релігійних громад, 54 храми (здебільшого новозбудовані) та два монастирі. І чисельність вірян невпинно зростає, про що свідчить хоча б те, що вже нині у Хмельницькому маємо аж чотири діючі греко-католицькі церкви. А храм Пресвятої Богородиці віднедавна став Кафедральним собором.
«Досвід пастирського служіння на теренах Поділля засвідчив, що для кращої духовної опіки наших вірних, розвитку тривких основ для оновленого життя дорученої нам пастви та з огляду на нові обставини є необхідним створення нової Кам’янець-Подільської єпархії. І проголошення її увінчане столітніми змаганнями за утвердження УГКЦ на цій землі», — йдеться у Декреті. У ньому ж написано, що територія новоствореної єпархії простягається на Хмельницьку область і вона належатиме до Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Осідком Єпархіального єпископа Кам’янець-Подільської єпархії буде місто Хмельницький.
У заключній промові глава УГКЦ, а затим і запрошені до слова представники та очільники інших християнських конфесій наголошували, що на теренах нашого краю латинська і церква східної традиції співіснують століттями, та, що дуже відрадно, —  жодної ворожнечі між ними немає. На Поділлі не було релігійних конфліктів, тут завжди знаходили порозуміння священнослужителі та віряни різних церков.
От і на цьому заході до дорогих у Христі братів і сестер лунав лише один заклик — «долучитися до служіння Христовій Церкві і творити всім разом союз любові». Тож нехай Хмельниччина стане прикладом толерантності та єднання усіх християн.
Завершилася ж урочиста Літургія спільною молитвою за Україну, відлуння якої розносилося далеко за межами храму і яку, віриться, почув милостивий Господь.