http://new.museum-ukraine.org.ua/wp-content/uploads/2016/02/12670068_458057404386261_3225877939639693023_n.jpg

Ми не могли зробити сепарам такий дорогий подарунок! До того ж на кону стояли наші життя. Мистецька акція в “мирному” Краматорську стала частиною “спецоперації” з культурологічного рейду в сіру зону лінії розмежування.
Велика подяка команді Державного історико-культурного заповідника “Самчики“, що взяли участь в Музейній експедиції в зону АТО, розгорнули неперевершену виставку Самчиківського розпису і прикрили нашу поїздку вздовж Першої лінії оборони. Спасибі Управлінню культури Донецької ОДА, відділу культури Мар`їнської РДА! Але, про все по порядку.

11 лютого 2016 р. у приміщенні художнього музею Краматорської міської ради у рамках акції «Відчуй_Україну» стартувала виставка самчиківського розпису. Організаторами виставки виступили управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації, ВГМО «Соціальний вектор». Відвідувачі мають можливість ознайомитися з унікальним народним мистецтвом Хмельниччини – Самчиківським розписом. Тут представлено виставку творів найвідоміших майстрів цього мистецтва: Пажимського Олександра, члена Національної спілки художників України, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженого майстра народної творчості України; Юзвука Михайла, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України; Раковського Віктора, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України; члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Касьянова Сергія.
 Під час відкриття народні майстри провели для бажаючих майстер-клас самчиківського розпису також відбулась презентація Державного історико-культурного заповідника «Самчики».
Хмельниччина завжди славилась своїми настінними розписами, які заслуговують уваги та наукового вивчення. Ще у 50-х роках ХХ століття подільські хати були замальовані дивовижними рослинними орнаментами, які виступали в якості оберегів. Але поступово настінні візерунки почали зникати. І лише у 60-х роках минулого століття самчиківські художники відродили народні традиції, започаткувавши Самчиківську школу, яка продовжила традиції настінного розпису Поділля.
Фундатор розпису – Пажимський Олександр Матвійович. Він заснував мистецьку студію «Просвіт», що почала розвивати традиції місцевого декоративного розпису, збагативши його орнаментально, сюжетно та колористично”.
Отож, що відбулося за фасадом виставки. Мар`їнський район у ті дні інтенсивно обстрілювали. І саме туди, в Курахове, Красногорівку, Новомихайлівку ми планували поїхати. Російська розвідка постійно моніторить візити держчиновників України, відомих людей. І якщо подібна делегація опиняється в зоні досяжності їх артилерії, повірте, у тих бурятів рука не здригнеться…
Начальник Управління культури Донецької ОДА, завідувач відділу культури РДА і два київських журналіста вже є крупною ціллю для терористів. Кількох десятків снарядів на таких не жаль…
Враховуючи, що наш маршрут йшов пристріляним райцентром, ми проїздили десь за кілька сот метрів від сепарського блок-поста, де на териконах гніздяться “курсанти школи снайперів ДНР”, розміщено кілька мінометних і артилерійських батарей, достатньо було публічно повідомити про день і напрям нашої експедиції, аби сепари святкували перемогу, а ми померли незламними героями чи опинилися в лікарні…

Відповідно, натякнули про рейд музеями Ясинуватського і Артемівського районів, широко анонсували відкриття виставки Самчиківського розпису в Краматорську за нашою участю. Частину Музейної експедиції на чолі з Сергієм Пархоменком, Ільхамом (журналісти, політологи і радники Міністра освіти) та Світланою ( Мінкульт) відправили на Київ.
Вранці, тихенько з Аліною Певною і моїм сином Ростиславом – студентом журфаку Університету “Україна”, взяли квитки на рейсовий автобус і рушили на Курахове. Де на непримітному ВАЗі нас вже чекала керівник районної культури Світлана Чупєєва. Пощастило, що приїхала група спостерігачів ОБСЄ і волонтери міжнародного Червоного хреста. Кілька разів пересікли невелику Мар`їнку, заїхали у кілька місць.
І розбитою дорогою, що йде просто у лінії оборони, вздовж окопів, бліндажів, мінних полів, під прямою наводкою арти, ділянками, що прострілюються снайперами, відвідали Новомихайлівський сільський музей. І повернулися.
Від рейду на розгромлену снарядами Красногорівку відмовилися – не встигали на автобус і поїзд до Києва. Рейсовим автобусом повернулися до Краматорська.
Михайло Юзвук, Сергій Касьянов, Богдан Пажимський – група бойових Самчиків, що тріумфально відкрили виставку, провели майстер-клас, зустрілися з учнями місцевої художньої школи, виступили на телебаченні, трохи ображено пили пиво в піцерії Челентано.
Адже, попри масовані анонси, ні Аліни Певної, ні нас, київських журналістів, на урочистостях не було. Довелося вибачитися. Обговорили деталі співпраці з Аліною Валентинівною, а потім ми весело спілкувалися в поїзді – їхали у сусідніх купе…
Нині в зону АТО напівлегально їдуть десятки творчих колективів, самодіяльність, митці, широко анонсуючи свої заходи, викладаючи детальні маршрути.
Не забувайте – йде війна! Узгоджуйте такі візити з місцевими органами влади. Думайте про елементарні заходи безпеки! Особливо в зоні досяжності ворожої артилерії, чи не дай Бог, снайперів… Для рашистських терористів ви “пособники карателів, бандеровци”. Жаліти не будуть…
Ще раз дякую дружну команду Самчиків, Управління культури і туризму Донецької ОДА, відділу культури Мар`їнської РДА, Краматорському художньому музею, Мар`їнському музею, Новомихайлівському музею за реальну підтримку Музейної експедиції в зону АТО журналу “Музеї України”!
До Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА
Журнал “Музеї України” висловлює подяку за сприяння візиту команди Державного історико-культурного заповідника “Самчики“ в зону АТО в Донецькій області, організації виставки Самчиківського розпису в Краматорському художньому музеї, майстер-класи, концерт, зустрічі з учнями художньої школи, пропаганду української мови і культури в рамках акції “Відчуй Україну!” і Музейної експедиції часопису! Просимо якимось чином відзначити музейників!