Уже понад чверть століття живемо при соціально-економічному експерименті, а бачимо лише згортання державних соціальних гарантій та чергові обіцянки політиків. От розпочали територіально-економічну реформу, а народ так і не зрозумів, який виграш від чергових змін? Яскраве тому свідчення — лист до редакції від працівників культури Шепетівського району.

Подаємо мовою оригіналу, зі скороченнями. «У вересні головою райдержадміністрації призначений Петров В’ячеслав Анатолійович, — йдеться в листі за підписами 97 працівників культури. — Уже в листопаді голова видає розпорядження, яким реорганізовується відділ культури райдержадміністрації та управління освіти, молоді та спорту шляхом злиття в управління освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації та скорочується посада начальника відділу культури. Це початок знищення галузі в районі. ... Запросили пана Петрова на зустріч з працівниками культури. Проте голова так і зостався при своїй думці, що освіта успішно справиться з усіма завданнями культури, і такого відділу в адміністрації не потрібно. Діючий начальник відділу культури 37 років пропрацювала в галузі, з них 23 — керівником, а він вирішує скоротити посаду, і, відповідно, керівника, якій залишилося 8 місяців до виходу на пенсію!
Ми хотіли почути відповідь, як в одній структурі мають працювати дві галузі з різним підпорядкуванням? Чому це відбувається саме в Шепетівському районі, де працівники культури так багато зробили і роблять для духовного розвитку людей і, власне, лишилися єдиними пропагандистами і організаторами духовності на селі? Вважаємо, оце приєднання відділу культури до освіти зажене останню в глухий кут. У вчителів і так роботи по горло. Ми зверталися в управління культури облдержадміністрації. Просимо вашої допомоги у вирішенні цього питання».
Автори листа перерахували досягнення керівника і працівників культури району, який «займає одне з кращих місць в області з розвитку культури на селі, відродження народних традицій». Вони переконують, що за роки незалежності культурою в районі мало цікавилися. І лише завдяки керівнику Лідії Богурській вона не лише не занепала, а й розвивається.
Перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Янушевський говорить, що, приймаючи рішення об’єднати відділ культури та управління освіти РДА, голова райдержадміністрації В’ячеслав Петров керувався чинним законодавством, законом про місцеві держадміністрації і мав на меті «привести штат райдержадміністрації у відповідність до норм штатного розпису, які доводяться Кабінетом міністрів України». Тому і змушені вжити заходів щодо скорочення чисельності працівників РДА та прозвітувати перед департаментом фінансів облдержадміністрації. «Не секрет, — зауважив Віталій Віталійович, — що на фінансування штату чиновників у нас витрачається значно більше, ніж в цілому на працівників: у деяких сільрадах люди працюють на півставки, чверть ставки. А один начальник відділу культури забирає на себе фінансування, можливо, п’ятьох працівників культури у сільрадах». Якщо скоротять ставку начальника відділу культури, підрахували, то зекономлять щонайменше 50 тисяч гривень.
Та чи підуть ці кошти безпосередньо на розвиток культури району, можливо, на придбання інструментів, апаратури в сільські заклади культури чи запровадження ставки музкерівника в якомусь СБК, на забезпечення бібліотек новими книгами, цього ми так і не змогли з’ясувати...
Віталій Янушевський повідомив, що в РДА реорганізовують шляхом злиття не лише відділу культури та управління освіти, а й управління агропромислового та управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури, і сектору ЖКГ та відділу містобудування й архітектури. Таким чином планують в цілому зекономити до трьохсот тисяч гривень для районного бюджету. Кошти вкрай потрібні, адже на місцеві бюджети поклали фінансування багатьох програм, і Шепетівську вузлову лікарню залізниця передала на баланс райдержадміністрації...
Співбесідник наголосив: скорочення посади начальника відділу культури ніяк не вплине на роботу галузі району. Адже кістяк культури збережено: і головного спеціаліста, і методкабінет. Проте працівники культури Шепетівщини переконані: «обезглавлення» галузі — сигнал до несприятливих змін. Чинний начальник відділу культури Лідія Богурська вважає, що чиновники не лише в районній держадміністрації, а й вище не бачать перспективи розвитку галузі. Каже, що за посаду не тримається, але, віддавши стільки років справі, хотіла усе ж допрацювати до пенсії, готувала собі й заміну — фахівця з досвідом методичної, організаторської роботи, який користується авторитетом у працівників культури району і відстоював би інтереси галузі. А культуру і справді треба відстоювати, бо вона в державі, як сирота, утримується за залишковим принципом.
Марія Грищенко, директор РБК, попри усі запевнення керівництва району, хвилюється разом з методистами, що без керівника культуру будуть утискати. Приміром, районний Будинок культури насправді не має власного приміщення, орендує за символічну плату у міста три кімнати. Уже нині культармійців настійливо просять звільнити одну кімнату, де зберігаються сценічні костюми художніх колективів. А ще, подейкують, влада планує перевести районний Будинок культури у ... Гриців. Хто ж захистить творчих людей, коли Лідію Матвіївну «підуть»?..
Разом з проблемою скорочення керівника, працівників культури турбує задумане районною владою об’єднання шкільних і сільських бібліотек, оптимізація малопотужних сільських клубів у селах, де менше 500 жителів і де, крім цих клубів, жодних закладів соціальної сфери не зосталося. Жанна Атуліна, художній керівник Вовківецького СБК, приміром, у розпачі від того, що їй, а також директору СБК та бібліотекарю днями довелося піти у відпустку за власний рахунок, бо в сільраді немає коштів на зарплатню. А що буде через два роки, коли і до їхнього району дійде територіальна реформа, потерпають культпрацівники...
Поки ж що вимагають не скорочувати їхнього керівника, а дозволити їй допрацювати, і по-людськи, з повагою, як і заслужила чесною працею, провести на пенсію. До речі, профспілка працівників культури району не дала згоди на звільнення Лідії Богурської та виступила проти приєднання відділу культури до управління освіти РДА. Лідія Богурська планує відстоювати свою позицію в суді.
В управлінні культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації повідомили, що вивчають ситуацію, яка виниклала з реорганізацією у Шепетівському районі. Пообіцяли прийняти виважене рішення і надати свої рекомендації. Наша область є пілотною щодо впровадження реформи, створення об’єднаних громад, тож і в культурі будуть зміни, каже заступник керівника управління Валентина Граділь. Проект об’єднання галузей освіти і культури розпочали півроку тому у Полонському районі, правда за трохи іншою, ніж у шепетівчан, схемою, бо там керівника не скорочували. Говорити про результати рано. До речі, про подібне об’єднання подумують і в Хмельницькому районі.
Микола Луценко, голова обласної організації профспілки працівників культури, констатує, що, на жаль, концепція реформування місцевого самоврядування в Україні не передбачає взаємозв’язку між регіональними та центральними органами влади саме з питань державного регулювання розвитку культури. За його словами, профспілкові лідери областей разом з міністерством культури ініціювали ще у грудні рекомендаційні листи до керівників областей, районів із проханням не допустити «оптимізації» структурних підрозділів — відділів культури у складі держадміністрацій і об’єднання їх з іншими підрозділами та скорочення закладів культури у громадах. А що ж далі?