Народна іграшка, яка нині зберігається хіба що в музеях та колекціях шанувальників давнини, все ж відроджується зусиллями ентузіастів, які розуміють  і читають зворушливу мову традиційних оберегів. Саме таким оберегом – яскравим, добродійним,  нині дивує сучасників подружжя   майстрів народного мистецтва Семена Тлустого та Галини Шумило з Городка.  Вони вже тривалий час займаються виготовленням, художнім розписом  і популяризацією  відомої яворівської народної дерев’яної іграшки – ремеслом, яке нині стало культовим мистецтвом і привертає увагу сучасників.

Місяць тому в обласному художньому музеї подружжя презентувало  свою виставку зі 150  робіт унікального мистецтва яворівського розпису, а днями Галина Шумило в експозиційній залі музею влаштувала майстер-клас із народної іграшки для учнів Волочиської дитячої художньої школи. В гості до пані Галини   приїхали  вихованці  дитячої студії при школі мистецтв   «Первоцвіт»,  якою з 1989 року керує відома майстриня, педагог Ганна Єрменчук-Гручман. Майже три десятки юних «первоцвітівців» (справжнісінький мистецький букет!) прибули до Хмельницького також не з порожніми руками – привезли  живописну колекцію ікон і картин на склі, графічні роботи. Пані Ганна пишається своїми вихованцями: адже  саме їх було запрошено розписувати трапезну кафедрального собору  святої Софії Київської, інші храми. Чимало випускників уже стали  майстрами декоративно-прикладного мистецтва.
В музеї ж нинішні учні Ганни Єрменчук-Гручман взялись опановувати нову мистецьку цілину – розписувати традиційну народну іграшку. Усе художнє приладдя та дерев’яні пластинки-заготовки, які після розпису стануть  жайворонками, провісниками весни,  своїм новим учням  подарувала  Галина Шумило.
Діти всідаються за стіл і розпочинають чаклувати над  осиковими  силуетиками майбутніх пташок.  Майстриня водночас і навчає, і розповідає про  технологію унікального мистецтва яворівського розпису, його традиції, кольори, візерунки. Найголовніші кольори – білий (душа), червоний (любов), зелений (життя). Основний візерунок – «вербиця», який символізує нескінченність і енергію, продовження роду, його спадкоємність. А ще – це дуже красиво, ніжно і вишукано. Можна, виявляється, додавати  й власну авторську фантазію.  Діти уважно слухають і зосереджено виводять узори  пензлями по дерев’яних фігурках. Ось вимальовуються крильця, яскравіють голівки.  Пташки наче народжуються у дитячих долоньках.  Сьогодні  юні автори  повезуть до Волочиська ці скарби на магнітиках, аби  жайворонки стали  домашніми оберегами і частинкою живої природи  у звичному наборі сучасних пластикових іграшок. Адже  народна іграшка – екологічно чиста, виготовляється з природного матеріалу і екологічно безпечних барвників. Пані Галина навчила розписувати і плоску іграшку, і об’ємну, то ж нові знання діти отримали досить ґрунтовні.
– Дуже сподобався цей майстер-клас, навіть не віриться, що за короткий час можна зробити таке диво. Я уже  чотири роки займаюсь у студії «Первоцвіт», опановую графіку і ось тепер зможу розписувати й народну іграшку, бо це, насправді, не важко, потрібні лише терпіння і охайність, адже все має бути красиво, – зізнається учасниця майстер-класу Валерія Лаптух.
Юні українці  опановують нині таємниці  розпису писанок, виготовлення мотанок, а тепер  відкривають  магічний  світ ще одного оберега  – народної іграшки із барвистої скарбниці народних традицій.