Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1487

Із багатьох речей черпає творча людина наснагу. Розкривається, знаходить нові ідеї в спілкуванні з однодумцями. Надихає майстра і визнання його досягнень,  інтерес із боку оточуючих.  Самовдосконалюється, осягає глибини майстерності, передаючи іншим свої знання, досвід.

Саме для підтримки народних умільців нещодавно при обласному осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва створено громадську організацію — Хмельницьку міську народну художню студію «Рукотвори». Гуртом вони зможуть брати активну участь у виставках, творчих заходах не лише області, а й багатьох інших міст України, давати майстер-класи і популяризувати свою творчість.
В обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва учасників студії урочисто привітали директор центру Анатолій Белєванцев, начальник управління культури і туризму міської ради Артем Ромасюков, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Таїсія Стан. Двадцяти п’яти майстрам та народним умільцям вручено членські квитки. Майже всі вони, за винятком трьох, не мають спеціальної освіти, різні за професією й творчими уподобаннями. Імена майстринь  Ніни Гончарук, Валентини Ребрик, Галини Шумило, які стали учасниками «Рукотворів», уже досить відомі. Не менш цікаві творчі пошуки й інших наших земляків.
До прикладу, Олена Охримчук за освітою психолог, але залюбки працює з керамікою, передає секрети гончарства  школярикам у міському соціокультурному центрі «Сорока».
Володимир Бараницький, головний спеціаліст відділу зовнішніх зв’язків і міжнародної співпраці облдержадміністрації, вже понад два роки черпає душевну наснагу у вишиванні бісером. Спершу, згадує, придивлявся, як дружина з тещею виводять у вільну хвилину барвисті  узори на полотні. А тоді й собі приохотився, згадав навички мистецтва, до якого ще школярем тягнувся, вишивав хрестиком, гладдю. Тепер це вже сімейна традиція — вечори за вишиванням згуртовують творчу родину. Починав умілець із картин, а нині творить чудові жіночі вишиванки.
Марія Фандуль, пенсіонерка,  також кохається у вишивці, відтворює давні узори, яких зібрала цілу колекцію. А також впорядкувала до друку унікальний збірник матеріалів, присвячених мистецтву української вишивки.
Наймолодший майстер студії  — десятикласник Гвардійського НВК Костянтин Шендера, який разом з молодшим братом Володимиром представив дивовижні картини у техніці «цвяховий нитяк». Це авторська техніка хмельницької майстрині Валентини Ребрик, якої хлопців навчила керівник гуртка Олена Буланова. Костик зі своїми картинами став дипломантом І ступеня  на всеукраїнському конкурсі декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій рідний край», переможцем інших відомих конкурсів-виставок. На два роки молодший за нього Володя виборює призові місця на обласних творчих змаганнях. А ще хлопці займаються витинанкою, художньою обробкою деревини та шкіри.
Художниця, викладач Хмельницької художньої школи Світлана Боярчук працює у багатьох техніках. Представила і техніку валяння з вовни, яка не надто поширена. Навчитися цього не складно, каже майстриня. Але, щоб творити неординарні речі, потрібен і художній смак, і фантазія. До того ж, і сам матеріал, і фурнітура недешеві. Її вироби  — капелюшки, шарфи, жіночі сумочки, гаманці, біжутерія  — справжні шедеври, у які вкладено душу.
Умільці із задоволенням спілкувалися, обговорили творчі плани щодо майбутніх вернісажів.