Народну пісню Іван Франко любив з раннього дитинства. «Пісні ті стали красою єдиною бідного мого, тяжкого життя», – зізнавався поет в одному з віршів. Нагадаємо ще такий факт: Іван Якович записав понад 400 пісень і 1300 коломийок, з-під його пера вийшло 47 досліджень про окремі народні пісні, розкриваючи світові біль і радість української душі. Письменник дружив і співпрацював із композиторами Коллесою, Січинським, Нижанківським, Людкевичем, дуже цінував Лисенка і Ніщинського. Вони ще за його життя писали музичні твори на слова поета.

Відкриваючи в обласній філармонії вечір, присвячений 160-річчю від дня народження українського генія, професор Львівського національного університету імені І. Франка Олександр Козаренко сказав: «У пролозі до «Мойсея» поет висловив своє бачення дуже нелегкого майбутнього українського люду: «Народе мій, замучений, розбитий… Людським презирством, ніби струпом, вкритий! Твоїм будущим душу я тривожу…» Понад сто років тому він побачив цю велику руїну, яка називається зараз Україною, яку сучасні політики перетворили на «торжище», за словами Івана Яковича. Та не шукаймо порятунку там, де його нема. Шукаймо порятунку в дусі. Дух благотворить! І те, як Франко виховав українську націю, зробив її інтелектуальною, освіченою, – у цьому треба шукати рецептів нашого майбутнього порятунку… Одним із можливих прочитань Франкових текстів стали твори українських композиторів. «Якби ти знав, як много важить слово…» А слово, підсилене музикою, то є подвійна потуга, подвійна сила. Сподіваюсь, музичний Франко скріпить усіх нас у передчутті хорошого, будуючого, великого, того, чого не зазнав за життя наш поет, але  зазнають українці – і тут сумніву бути не може – згодом. Доки благотворить дух Франка, доти «пора для України жить».
Кращі зразки вокальної лірики продемонстрували на сцені студенти і випускники факультету культури та мистецтв ЛНУ імені І. Франка. Вони ж є наставниками видатного співака, народного артиста України, професора Богдана Базиликути. Гарячими оплесками і вигуками «Браво!» нагороджували молодих виконавців за виконання солоспівів «Ніч на Підгір’ю», «Місяцю-князю», «Як почуєш вночі», романсів «Чому не смієшся ніколи», «Червона калино, чого в лузі гнешся», «Я не люблю тебе», «Твої очі, як те море», «Чого являєшся мені у сні», «Безмежнеє поле», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» та інші.
… Уважно зал вслухався у «Мистецькі пісні на слова Івана Франка» разом… із поетом на портреті:
Пісне, моя ти сердечна  дружино,
Серця відрадо в дні горя  і сліз…