В обласному художньому музеї відкрилася експозиція творів дев’яти італійських художників під назвою «Свіжий вітер озера Комо».

«Майстри відтворили дуже живописні місця  передгір’я Альп, на самому кордоні зі Швейцарією, у провінції Ломбардія», — розповідає організатор виставки в Україні викладач Одеського художнього училища Сергій Папроцький, який часто буває в Італії.
Саме у курортному містечку Комо вісім років тому одеська  художниця Людмила Васильєва, займаючись викладацькою діяльністю, об’єднала тамтешніх малярів-живописців, які сповідували близькі ідеї, принципи в живописі. За цей час художнє об’єднання «UpArt» провело кілька десятків виставок в Італії, а цієї осені уже й за її межами: в Одесі і от у Хмельницькому.
По три від кожного — 27 робіт презентують різноплановий абстрактний живопис, за винятком трьох портретів. Які ж модні віяння і пошуки сучасного європейського малярства? Вони справді відрізняються від наших традиційних уявлень про творчість класиків італійського художнього мистецтва. Кожен з авторів пропонує власні експерименти з формою і кольором,  використовує різні техніки.
Роботи вирізняються складним колоритом,  ретельною композиційною побудовою і дивовижним чином доповнюють одна одну, утворюючи гармонійний композиційний ритм виставки.
На жаль, жоден із художників не наважився відвідати Україну, наше місто, у такий важкий  час, констатує Сергій Папроцький, який навіть із доставкою картин мав чимало клопотів на українській митниці. Якби ще хоч був у Хмельницькому аеропорт, щоб прибути без пересадок.  Залізницею ж майстри навідріз відмовилися добиратися. А щоб переконати італійців у тому, що в Україні цінують європейське мистецтво, їм надішлють фотозвіт з обох виставок.
Експозиція триватиме до 2 грудня.