Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1158

Завершення 2016 року стало поворотним в діяльності Славутського історичного музею: його двері знову відчинені для відвідувачів, а оновлена експозиція чекає всіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Перша документальна згадка про Славутський музей (як краєзнавчий районний) відноситься до 1925 року. Пізніше він змінював назви та розміщувався в різних пристосованих приміщеннях. Лише 1985 року спеціально спорудили окрему будівлю в центрі міста. При створенні експозиції – в ній не знайшлося місця дорадянському минулому Славути і краю.
Після 1996 року, коли заклад став Славутським історичним музеєм, його працівники почали збирати експонати з давньої історії міста, археологічні та етнографічні матеріали.
Та кардинальна перебудова музею розпочалася 2015 року, коли за ініціативи міського голови Василя Сидора провели капітальний ремонт приміщення, а вже з початку 2016-го повністю перебудували експозиції.
Одночасно музей отримав нові експонати і матеріали від Центрального державного архіву кінофотофонодокументів України та особисто його директора Владислава Берковського, Славутського еколого-натуралістичного центру школярів, окремих небайдужих славутчан.
Нова експозиція Славутського історичного музею побудована у хронологічній послідовності розвитку міста і краю. У перших розділах представлені палеонтологічні та археологічні знахідки, висвітлене життя давніх людей. Тут відвідувачі можуть побачити предмети старовини: скам’яніле дерево, кістяки, бивень і зуб мамонта, крем’яні ножі та списи, кам’яні сокири, рогову мотику, унікальний меч давньоруського часу… Не менш цікавими є розділи з історії княжого роду Заславських та Сангушків, з якими пов’язаний розвиток міста у XVII–XIX століттях: на вітринах і подіумах числені предмети побуту, інструменти ремісників та торгівців, гроші, стара цегла і кахлі, керамічні вироби, старі газети і листівки, грамофон. А пляшка для кумису – унікальний експонат, який нагадує про існування у 1876-1917 роках у Славуті курорту з кумисолікувальним закладом. Окремо відтворений інтер’єр поліської хати.
Насичені експонатами (зброя, боєприпаси, нагороди, військовий одяг і спорядження) розділи періоду Другої світової війни, де висвітлена участь місцевих жителів в партизанському русі та у битвах на фронтах, діяльність воїнів ОУН-УПА трагічна доля в’язнів Славутського табору «Шталаг-301 – Грослазарет». Є розділи, що висвітлюють радянський період історії, у яких акцент зроблений виключно на подіях, що відбулись у Славуті та зі славутчанами, вони у контексті трагічних сторінок – Голодомору, репресій, Афганської війни та Чорнобильської аварії. Новітню добу представляють вітрини з історії життя міста у період незалежної України, включаючи події Революції гідності та участі славутчан в АТО. Вперше у музеї висвітлено тему природи краю та природоохоронної справи. До створення цього розділу долучилася музеєзнавець, заслужений працівник культури України Галина Фурманчук.