19 січня християни відзначили Водохреще, яке ще називають Йорданом. Йордан (від назви річки Йордан у Палестині) — народна назва християнського обряду освячення води. Його здійснюють на згадку про хрещення Ісуса Христа в Йордані. Свято має й іншу назву — Богоявлення: під час хрещення Ісуса на нього зійшов із небес Дух Святий у вигляді голуба, і голос почувся із неба: «Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!».

Існує давнє повір’я: хто зануриться у Йорданську воду, цілий рік не хворітиме і отримає зцілення від набутих недуг. Тож на Хрещення Господнє чимало християн занурювалися у крижану воду, очищаючи душу й зцілюючи тіло. Чи не в усіх куточках краю були облаштовані спеціальні місця для купання. Воду в ополонках, прорубаних у формі хреста, освячували священики. Хоча вона й так, починаючи з півночі, вважається свяченою… Охочих пірнути у крижану купіль цьогоріч було чимало: від пенсіонерів до малюків, яких приводили батьки. Чергували біля купелей медики і рятувальники. На території області поблизу місць для купання функціонували
24 мобільних пункти обігріву, в яких бажаючі мали змогу зігрітися гарячим чаєм та переодягтися після пірнання в ополонку.
Доволі людно було й на Хмельницькому міському пляжі. Зцілюючу процедуру почали ще з півночі, та особливо людно було десь після полудня 19 січня. Купалися тут, як кажуть, і старий, і малий. Найважче було зайти в крижану воду, далі, запевняють учасники дійства, ставало тепло. Та з води всі вистрибували щасливі, залюбки фотографувалися (соцмережі зарясніли фото з хрещенських купань) й швиденько ховалися в халати-рушники… Біля ополонок з прикрашеними хрестами всі, як один, просили одного: здоров’я. А ще співали колядок.
Привітати хмельничан зі святом й взяти участь у святкуванні приходили на міський пляж і представники влади та духовенства.
Окрім того, з кранів хмельничан у таке врочисте свято текла цілюща вода, бо освятили водогін. На свято Хрещення до водопровідної насосної станції № 10, що у Чернелівці Красилівського району, приїхав протоієрей Валентин Савчук. Настоятель Свято-Миколаївського храму освятив воду в одній зі свердловин.