Здавна народна іграшка мала не лише сакральне значення, а й формувала у дітей уявлення про Всесвіт, природу,  людську діяльність. Яворівська іграшка-забавка  – явище доволі унікальне. Історія виникнення цього ремесла досить давня. Ще на початку ХХ століття працювали в Яворові спеціалізована школа іграшки, крамничка та музей.

Яворівська іграшка-забавка приваблює до себе яскравими життєрадісними кольорами, які, як та веселка, переливаються, захоплюють своєю магією та добром.
  Нещодавно у виставковій залі Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва урочисто відкрилась виставка яворівської іграшки-забавки «Сонячний злет чарівного птаха» наших земляків, майстрів народного мистецтва Галини Шумило та Семена Тлустого, який цього дня ще й святкував своє 60-ліття.
Семен Тлустий  народився 10 лютого 1957 року в с. Лісоводи Городоцького ройону. У 1972 році вступив до художнього училища  на Львівщині. Пізніше закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини та художньо-графічний факультет Івано-Франківського педінституту. Першу іграшку зробив ще у 1972 році, як курсову в художньому училищі. Згодом майже 30 років працював майстром виробничого навчання, викладаючи різьблення в рідному училищі. Для виготовлення яворівської дитячої дерев’яної іграшки різьбяр використовує деревину осики, яка, як здавна вважається,  має властивість відганяти усе зле. Отож з-під рук майстра виходять самобутні народні іграшки – деркачі, коники з візочками і без, пташки з рухомими крильцями, колиски, лапавки, калатала, дитячі меблі та інші цікаві
забавки.
Дерево майстер розмальовує яскравими фарбами, оздоблюючи яворівським традиційним розписом.  Семен Іванович  – член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.  Майстер передав любов до іграшки і своїй дружині Галині Шумило.  Вона народилася
20 квітня 1972 року  в с. Лісоводи Городоцького ройону. Закінчила Хмельницьку педагогічну академію за кваліфікацією вчитель початкових класів. Працювала в школі, дитячому садку, але згодом захопилася розписом народної дерев’яної іграшки і відтоді займається її традиційним декоруванням, відродженням та популяризацією.
Свої іграшки майстриня розписує кольоровими фарбами (червоний, зелений, блакитний, жовтий), де кожен із кольорів має символічне значення: жовтий – сонце, червоний – квіти, достиглі ягоди, зелений – природа, трави, блакитний – вода, чисте мирне небо. В асортименті майстрині багато різноманітних іграшок: лапавки, свисточки, сопілки, писанки, брязкальця, різні пташки.
Галина Василівна – член художньої студії «Рукотвори» при Хмельницькому обласному осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Готується до вступу у Національну спілку майстрів народного мистецтва України.
Із своїми неповторними іграшками майстри часто бувають на різних етно-фестивалях та етно-ярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном, проводить майстер-класи з розпису народної дерев’яної іграшки-забавки. Планують в кожному обласному центрі заснувати представництво своєї майстерні та влаштовувати виставки традиційної яворівської забавки.