Минулого четверга відбулися звітно-виборні збори Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України.

Про діяльність спілчанського життя розповів її очільник Василь Горбатюк. Усупереч усім негараздам у державі, сказав доповідач, майстри слова працювали творчо. Виходили нові книги, у всеукраїнських часописах друкувалися твори. Омолоджується і склад організаці. З дев’яти письменників, які започаткували в області Спілку далекого 1980 року, зараз вона зросла до 38. Наснажують й радують творчу громаду Броніслав Грищук, Анатолій Ненцінський, Микола Мачківський, Микола Клец, Віталій Мацько та інші. «Якби наші збори, – наголосив доповідач, – мали відзначати членів організації якимись почесними нагородами чи бодай місцями, то найвищу відзнаку віддав би Оксані Радушинській». Вона активно включилася в події війни з Московією, у волонтерський рух, стала головою громадської організації «Творча сотня «Рух до Перемоги», нагороджена орденом «За розбудову України» тощо.
У лавах лікарів-добровільців на передовому краї перебуває молода поетеса Оксана Романів. Загалом саме середнє покоління спілчан зуміло через свої серця переплавити події на Майдані, в Криму, на Донбасі, щоб вилити їх у поетичні рядки і добірки. Це Ростислав Балема, Ольга Остапчук, Людмила Весела, Олена Іськова-Миклащук. До речі, Олена відзначена торік обласною премією ім. Володимира Булаєнка. Правління Спілки сподівається, що й надалі цю премію фінансуватиме і підтримуватиме Галина Василівна Терлецька, депутат обласної ради, голова правління сільськогосподарського підприємства села Мала Клітна Красилівського району.
Письменники краю постійно виступають у школах, бібліотеках, вишах, традиційними стали зустрічі зі слухачами курсів підвищення кваліфікації вчителів української мови і літератури. Низку заходів проведено до ювілеїв Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, пошановано пам’ять нашого земляка Володимира Свідзінського, а також Тодося Осьмачки та інших. Чотири роки тому засновано спілчанами й обласним літературним музеєм фестиваль «Зернослов», тісна співпраця єднає з вінницькими письменниками. Активно діяли створені Кам’янець-Подільський і Хмельницький міські осередки НСПУ (Мар’ян Красуцький, Петро Маліш).
Збори визнали роботу ХО НСПУ задовільною. У зв’язку з тим, що Василь Горбатюк перебував на займаній посаді дві каденції, як передбачено статутом, склав свої повноваження. Замість нього одноголосно обрано головою обласної письменницької організації Петра Маліша. У звітно-виборних зборах взяв участь і виступив секретар НСПУ Ярослав Ткачівський.
Р.S. Колектив редакції газети «Подільські вісті» щиро вітає Петра Івановича з обранням  на посаду очільника хмельницьких письменників  і зичить йому  здоров’я та наснаги у благородній  справі підтримки та розвитку красного письменства в області.