Нещодавно у Старосинявському районному будинку культури відбулася презентація видання під назвою «Старосинявщина в історії та документах», на яку зібралися представники місцевої влади, авторський колектив, численні гості та місцеві жителі. Цікава й насичена програма, що містила розповіді про роботу над книгою, виступи місцевих співочих талантів, вікторини та багато інших приємностей, подивувала  присутніх.                     

Надзвичайно хвилюючим, без перебільшення, став день, коли однодумці, які з неабиякою заповзятістю працювали над цим виданням, нарешті продемонстрували загалу своє дітище. Зокрема член Національної спілки краєзнавців України (НСКУ), дійсний член Центру дослідження історії Поділля, голова Старосинявської районної державної адміністрації І. П. Русий, член НСКУ, вчитель історії Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст. А. С. Поліщук, член НСКУ, АДГУ, Національної спілки журналістів України (НСЖУ), голова районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Л. А. Сердунич, член НСКУ, вчитель історії Старосинявського НВК О. В. Собур, член НСКУ, НСЖУ, редактор Старосинявської районної газети «Колос»  І. Д. Козельський, а також усі небайдужі жителі Старосинявщини, які долучилися до авторського колективу, виношували ідею створення такої книги  багато років. І нарешті, завдяки талановитим людям і спонсорам, вона втілилася у життя. Тепер з упевненістю можна сказати, що минуле ожило на сторінках книги «Старосинявщина в історії та документах».
Авторський колектив висловлює вдячність депутатам районної ради (голова ради — В. В. Франчук) і доброчинцям В. В. Дроздовському, В. О. Дроздовському та О. І. Кроту.
Рецензентами видання виступили Л. В. Баженов, керівник центру дослідження історії Поділля інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, П. П. Брицький, доктор історичних наук, професор Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича та В. Г. Байдич, кандидат історичних наук, директор державного архіву Хмельницької області.
Головним мотивом для написання послужило те, що краяни мають знати свою історію, не розірваною, не фрагментарною, а цілісною, що охоплює весь район. Безліч світлин, безліч очей, у котрих біль та радість, безліч історій, які були забуті, тепер віднайдені та вміщені в книзі.  До речі, упорядниками видання стали директор обласного державного архіву Володимир Байдич, кандидат історичних наук Юрій Олійник, головний науковий співробітник відділу інформаційних технологій державного архіву області Віталій Галатир та начальник архівного відділу райдержадміністрації Людмила Сологуб.
У своєму виступі голова райдержадміністрації Ігор Русий зазначив: «Старосинявщина — це край славетних людей, які творили історію. І саме завдяки єдності зусиль ця книга з’явилася на світ. І важливо зазначити, що принцип створення книги був хронологічним — йшли від найдавніших часів до наших днів, тож використана широка джерельна база. Тут можна знайти історію становлення як самого містечка, так і району. Крім того, нікого не залишать байдужими долі людей, яких ми повинні пам’ятати».
 Книга має два розділи: в першому зібрані відомості від найдавніших часів до наших днів, а в другому — понад 200 архівних документів,  матеріалів із фондів Хмельницького обласного державного архіву, які дають можливість дослідити історичний період ХІХ-ХХ столітть. Співавтор книги Оксана Собур розповіла: «Саме на наших землях виявлено культуру кулястих амфор, що датується четвертим тисячоліттям до н. е., трипільські поселення тощо. Проте знаковим є саме 1543 рік, коли наше містечко вперше згадується в письмових джерелах». До речі, як зазначив Ігор Петрович, тепер, якщо хтось виявить бажання попрацювати з архівними документами, то не потрібно кудись їхати, достатньо просто взяти книгу «Старосинявщина в історії та документах».
Підсумовуючи, упорядник видання Людмила Сологуб наголосила, що завдяки обласному архіву, депутатам районної ради, які допомогли виділити кошти на це видання під програму архівного розвитку Старосинявського району, їм вдалося реалізувати великий задум. До того ж, Людмила Леонідівна висловила сподівання, що «наступне покоління, перейнявши досвід, продовжить роботу над доповненням книги, адже безліч світлин, документів, які не увійшли до неї, ще й досі зберігаються в архівах». Звичайно, їх місце не на полицях, а на сторінках таких видань, бо їм є що нам розповісти, а жителям Старосинявщини є чим гордитися, є що передати в спадок нащадкам.