Високе мономистецтво дійсно міжнародного рівня знову засвідчив театральний фестиваль «Відлуння», який уже не один рік проходить у Хмельницькому. Цьогоріч його учасниками стали актори з України, Білорусі, Молдови, Хорватії, Німеччини.

«Великі одинаки» — так ще називають акторів, які представляють нелегкий жанр мономистецтва на сцені, п’ять днів поспіль переважно в маленькому, вщерть заповненому залі Хмельницького монотеатру «Кут» радували глядачів глибокими змістовними роботами.
Розпочав фестиваль митець зі Львова Микола Козак — інсценуванням «Записок божевільного» за Миколою Гоголем, а закінчив німецький актор Алекс Борис, який зіграв п’єсу «Продукція» за М. Равенхіллом.
Поціновувачів мономистецтва змушували сміятися і плакати, замислюватися і співпереживати яскраві втілення в образи білоруських друзів, які віддали данину таланту видатного артиста Андрія Миронова, а також повідали про трагедію азербайджансько-вірменського конфлікту XX століття. Не можна було залишитися байдужим і після перегляду вистави «Квіти для Елджерона», яку зіграв молдовський актор Олексій Штирбул: він віртуозно передав почуття сповненого болю і бажання жити хворого Чарлі, який став жертвою медичного експерименту.
Як завжди, хмельничани і гості були в захваті від гри господаря сцени — актора, режисера і директора монотеатру «Кут» Володимира Смотрителя. Цього разу він представив одну зі своїх давніх, але актуальних і донині робіт: сатирично-гумористичне «Сало в шоколаді». Окрім вистав українською і російською, публіка чудово сприйняла  і  хорватську, й німецьку мови.
Фестиваль не мав на меті оцінювати кращих і гірших, а послужив ще однією сходинкою зближення акторських талантів, розвитку театрального мистецтва, для якого, здається, не існує ні національних, ні політичних кордонів. І все ж доброзичливе журі відзначило зіграні роботи спеціальними дипломами. Отже, всіх учасників 19-го фестивалю «Відлуння» нагородили: Микола Козак із Дрогобича отримав диплом за романтичну версію прочитання тексту Миколи Гоголя;  Олексій Штирбул із Молдови – за точність психофізичної трансформації образу; Олена Дудич із Білорусі – за глибину осягнення людської трагедії і тонке акторське виконання; Павло Усович із Білорусі – за трепетне ставлення до пам‘яті видатного героя; Еція Ойданіч із Хорватії – за елегантність і виразність у втіленні жіночого образу; Алекс Борис із Німеччини – за створення яскравого і темпераментного сатиричного образу; Володимир Смотритель – за талановите утвердження права дитини на гру та майстерне втілення сатиричних образів і громадянську сміливість.
Слід згадати, що саме завдяки Володимиру Смотрителю «Відлуння» відродилося і з’явилося на Поділлі, переїхало до нашого обласного центру. Володимир Петрович на закритті фестивалю сказав: «Хочу подякувати тим, хто викроїв час і зробив усе, щоб потрапити в наше невелике місто. Учасники не просто продемонстрували своє мистецтво, а надали нам можливість відчути тепло, радість інших людей, інших мов, мистецьких культур. У першу чергу дякую Ніні Мазур (засновник і президент фестивалю «Відлуння») за те, що вона принесла зерно, яке потрапило в нашу подільську землю. І я думаю, що воно дасть хороші плоди».
Під час закриття фестивалю звучало багато щирих і сердечних слів подяки, побажань, освідчень у любові та обіцянок знову приїхати на «Відлуння».