Хмельницький обласний літературний музей став ініціатором та організатором проведення циклу презентацій книги «Леонід Глібов – дітям».

Щойно, в рік 190-літнього ювілею видатного українського байкаря і поета, збірка побачила світ у львівському видавництві «Апріорі». Така увага до цієї книги й зацікавленість у її поширенні серед читачів Хмельниччини з боку музею цілком закономірна, адже Леонід Глібов більше двох років перебував на теренах нашого краю, створив тут два своїх шедеври – вірш «Журба», що за популярністю став народною піснею (автор музики Микола Лисенко) і знамениту байку «Щука». Крім того, передмову до нової книги Л. Глібова написав директор музею Василь Горбатюк.
– Коли мені запропонували створити життєпис Леоніда Глібова, адресований читачам молодшого шкільного віку, я залюбки погодився, – розповідав В. Горбатюк під час презентації, що відбувалася в літературному музеї. – Адже захоплення творчістю Леоніда Івановича з іще дитячих років підсилило і прочитання в юності документальної повісті Олександра Дека «Журливий заспів» про долю поета-байкаря, а згодом знайомство й тривале приятелювання з автором книги Олександром Аврамовичем, і перебування в Чорному Острові, де свято бережуть пам’ять про Глібова (свого часу я там навчався у профтехучилищі), і деякі матеріали про нього, на які натрапив у Національній бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові.
Леонід Глібов народився
5 березня (21 лютого за старим стилем) 1827 року в селі Родзянки Хорольського повіту на Полтавщині (сьогодні це село Веселий Поділ Семенівського району Полтавської області). Навчався у Полтавській гімназії. Після закінчення Ніжинського ліцею вищих наук, уже будучи знаним байкарем, прибув у подільське містечко Чорний Острів як викладач історії, географії і латинської мови. «За майже три роки праці в Чорному Острові Леонід Глібов здобув шану й повагу в педагогів училища. Окрім уроків, мав обов’язок наглядача («смотрителя») спільної учнівської квартири, тобто гуртожитку. Вихованці полюбили його за знання, за гарне ставлення до них», – пише у передмові Василь Горбатюк.
Під час презентації в літературному музеї звучала і знаменита «Журба» у виконанні солістки народного хору ветеранів «Надвечір’я” Людмили Білик під акомпанемент заслуженого працівника культури України Бориса Лободюка, і байки в прочитанні учнів театрального відділу Хмельницької дитячої школи мистецтв Іванни Божок, Софії Завірюхи, Юлії Василенко, Нікіти Полякова, Іллі Панчука (керівник відділу – Анатолій Тітов).
Присутні, а це працівники бібліотек профтехосвіти й обласних книгозбірень, з цікавістю познайомилися з новим виданням книги Леоніда Глібова та з іншою продукцією видавництва «Апріорі», яку представили його менеджери Михайло Федечко та Мар’ян Кос. Багато з цих книг відтепер займуть свої місця у бібліотеках нашого краю й на домашніх книжкових полицях.
З радістю сприйняли нове видання творів Леоніда Глібова і в Чорному Острові. Тут презентація відбулася в Хмельницькій районній біб-
ліотеці – для учнів місцевої школи та завідуючих книгозбірнями територіальної об’єднаної громади. Гості ж – представники видавництва «Апріорі» й обласного літературного музею – поклонилися погруддю великого байкаря, що знаходиться перед будівлею загальноосвітньої школи, познайомилися з експозицією Чорноострівського літературно-краєзнавчого музею Леоніда Глібова, а також побували на пам’ятних місцях, де «стоїть гора високая» (Вовча гора), і «в’ється річенька” (Південний Буг), і долина широка…
Наступний презентаційний день почався в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти – для вчителів початкової школи Хмельниччини.
Найбільшу ж аудиторію зібрало представлення нової книги Леоніда Глібова в обласній бібліотеці для дітей імені Т. Г. Шевченка. Тут юні вихованці колегіуму імені Володимира Козубняка не тільки читали байки Дідуся Кенира (так підписував свої твори для дітей Леонід Глібов), але й одну з них – «Вовк і Кіт» — театралізували, а також провели своєрідний флешмоб: разом, усією залою, продекламували «Коника-стрибунця» – ще один творчий шедевр Леоніда Глібова.