Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1299

У стародавньому Старокостянтинові-Кобуді вп’яте провели Всеукраїнський етнофестиваль «Болохівські гостини».

Співорганізаторами виступили обласний науково-методичний центр культури і мистецтва спільно зі Старокостянтинівською міською радою. Меценати-спонсори — народний депутат України Віктор Бондар та заснована ним ГО «Не поруч, а разом», засновники благодійної організації «Фонд родини Кольгофер» Валерій та Оксана Кольгофери, підприємці краю.
У грандіозному театралізовано-ярмарковому дійстві взяли участь мешканці та гості міста, а також 52 творчі колективи та солісти з області, Тернопілля, Львівщини, Закарпаття, Вінниччини, Запоріжжя, Миколаївської, Харківської областей.
За словами директора, режисера фестивалю Анатолія Белєванцева, цей проект став нині унікальним явищем на теренах України, повернувши із забуття пласт інформації про загадкову Болохівську державу ХІ-ХІІІ століть. Завдяки йому відроджується автентична культурна спадщина, з якої бере початки і сучасне мистецтво. Об’єднуючим началом фольклорної, естрадної та рок-музичної програм стало прадавнє купальське свято з його таємничими обрядами, чарівною поетикою, яка розкриває мудрість та багатство душі народної.
Почалося свято суботнього ранку із богослужіння у Свято-Троїцькій церкві (князів Острозьких). А на набережній Случа змагалися на кращий улов рибалки. Поряд розгорнулося містечко атракціонів: каруселі, батут, джампінг...
На виставці-ярмарку пропонували ласощі, продукти, а народні майстри — сувенірну продукцію та майстер-класи з її виготовлення. Знані умільці Семен Тлустий та Галина Шумило привезли яворівську іграшку, старокостянтинівські майстри по дереву Андрій Христич та Олександр Возний представили шедеври із дерева: від хлібниць, скриньок до вивісок і... єпископського посоха. Ковалі Михайло Павлюк та Віталій Коломієць заохочували виготовляти разом з ними залізні квіти, підсвічники. Майстрині Олена Пащенко, Тамара Харчевна, Ірина Хайнацька — прикраси, стильні вазонки, вироби з бісеру. Викладачі дитячої художньої школи представили свій живопис. У «Миколиній гончарні», що в самому замку Острозьких, майстер Микола Величко демонстрував розмаїття своїх гончарних та керамічних виробів, проводив майстер-клас для охочих. А ще чаклували над рибною юшкою для гостей кухарі.
Ось у старовинну браму під супровід муніципального духового оркестру під орудою Василя Муляра заходить колона, у якій попереду — кінні козаки міського юнацького клубу Федора Лаврова, а далі фольклорні колективи у барвистих одностроях, дорослі і дитячі.
Сцена і майданчик стилізовані під середньовічне містечко зі сторожовими вежами, дерев’яними фортифікаціями. Гостей вітає міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук, бажає насолодитися дійством, прилучитися до відтворення, збереження рідної культури.
Етнофестиваль «Купальське диво» представляє величну палітру з народної пісенно-драматичної скарбниці: від карпатських коломийок до старовинних козацьких запорозьких пісень...

Приємно здивував дзвінкоголоссям дитячий фольклорний колектив «Викрутаси» з Вінниччини та зразковий танцювальний колектив «Арабеск» під керівництвом Оксани Буєвої зі Старокостянтинова, учасники якого відтворили купальське обрядодійство. Заслухалися виступами старокостянтинівського ж народного аматорського хору «Доброслав», автентичними пісенними перлинами народних ансамблів «Ужанка» та «Тавричанка» з Ужгорода та Запоріжжя, душевністю волонтерського народного аматорського колективу «Віта» Хмельницького геріатричного пансіонату під орудою Василя Цимбалюка, та інших майстрів сцени, закоханих у рідну культуру. Купальське дійство з хороводами довкола Мареноньки, плетінням віночків, «очищувальними» стрибками через багаття органічно переросло у гала-концерт естрадних співаків та рок-гуртів «Купальська ватра». А пари закоханих взяли участь у квесті «На Купала нічка мала». Знайдений приз — прапор України — подарував молодятам із Рівного Анатолію Заморозному та Анастасії Крук безмежну втіху — безкоштовну путівку на туристичний уїк-енд у Кам’янець-Подільський. А для всіх гостей подарунком став святковий феєрверк.
Другодні свято продовжилося у історико-культурному заповіднику «Самчики»: веселі купальські обрядодії, екскурсія, гала-концерт та народні гуляння, смачна юшка та куліш запам’ятаються надовго. Адже гостини вдалися на славу!