Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1042

Вже десять років поспіль у селі Правилівка Оратівського району Вінницької області проходить Всеукраїнський фестиваль борщу.

Голова оргкомітету фестивалю — журналіст, режисер Вінницької телерадіокомпанії «Вінтера» Ганна Секрет. Дійство відбувається на її батьківському обійсті, яке на час проведення фестивалю перетворюється на культурно-мистецький простір «Театр на городі у Ганни Секрет».
Цьогоріч «борщувати» прибуло аж 43 фольклорні колективи з семи областей України. Наш край, на запрошення Ганни Секрет, представляв знаний колектив з Летичева, учасник багатьох всеукраїнських фестивалів, ансамбль української пісні «Кульбаба» під керівництвом Катерини Колібаби, концертмейстер Володимир Фортельний.
 «Фестиваль був дуже велелюдний, — розповідає Катерина Колібаба. — Всі колективи прибули з головами селищних рад чи старостами громад. Спеціально везли короваї на вишиваних рушниках. Голови давали інтерв’ю численним телевізійникам та газетярам про життя громад, сіл, досягнення, про творчі колективи.
 Учасники з ближніх сіл одразу їхали в національних строях возами, запряженими кіньми, в термосах везли борщі та каші».
 Учасники в поетично-гумористичній манері представляли свої колективи, виконували українські народні пісні, себто «обспівували»-величали свій борщ, а потім подавали його в горщику на суд журі. До речі, головою журі з дев’яти «знавців борщу» був директор ресторану «Дубовий гай» міста Вінниці Анатолій Токайчук.
 Наша «Кульбаба» виконала давню українську народну пісню «Ой на горі там сосонка гуде», записану в
с. Рожни Летичівського району від мами Катерини Колібаби, акомпануючи при цьому на побутовому реманенті: рублі, сапі, пранику, рогачеві, качалці, банячках. Двовідерний термос летичівського борщу журі оцінило найвищим балом — десяткою. Стільки ж балів отримали за виконання пісні».
 Журі нагородило кухарку Ліану Колібабу дипломом «За найдобріший борщ», цінним подарунком, а весь колектив – дипломом за виконання пісні, книгою «На борщах зростає Україна» з рецептами борщів, зібраних за десять всеукраїнських фестивалів, та музичними дисками з українськими народними піснями. Під гучні оплески глядачів заслужений артист України Микола Янченко вшанував малого кухарчука Ярослава Колібабу титулом «народного артиста Вінниці і кухаря Летичева» та вручив йому святкову іменну чашку.
 «За цю поїздку колектив «Кульбаба» щиро дякує директору Державного підприємства «Летичівське лісове господарство» Василю Михайловичу Сивуну, який став для нас і спонсором, і натхненником, селищному голові Ігорю Тисячному, який підсобив двадцятьма літрами бензину для поїздки», — підсумовує керівник ансамблю Катерина Колібаба.