Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 861

15 грудня о 14.00 у Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться нагородження переможців і відкриття виставки дитячих робіт, наданих на обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра».

Влучний вислів, винесений у заголовок цього матеріалу, належить відомому українському письменникові Григору Тютюннику. І з ним важко не погодитися: мало володіти даром, даним людині Богом чи успадкованим від батьків, а потрібно ще й працювати над тим, аби талант цей розвинути, філігранно відшліфувати, вміти застосувати… А ще кажуть, що талант завжди родом із дитинства. І що кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зерно найкраще проросте.
Полем, де проростають зерна художньої творчості, є серед інших і обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра». Він заснований 2000 року  редактором газети «Проскурів» Богданом Теленьком  з метою вшанування пам’яті знаної хмельничанки, талановитої художниці – Людмили Мазур.  Із часу заснування це був громадський конкурс на здобуття премії її імені, а 2015 року рішенням Хмельницької обласної ради він набув статусу обласного дитячого конкурсу юних художників імені Людмили Мазур «Подільська палітра». З 2017 року – це обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра».
Відтак рамки конкурсу розширилися: він проводиться у два тури. В першому – беруть участь твори конкурсантів трьох вікових категорій – 6-9, 10-12 та 13-16 років. У кожній з них визначаються по троє переможців. У другому  турі – розглядають роботи конкурсантів серед молоді віком від 17 до 25 років та визначають по одному переможцю у чотирьох номінаціях: живопис, графіка, скульптура та декоративно-прикладне мистецтво.
Цьогоріч до розгляду у першому турі конкурсу надійшла рекордна кількість художніх творів – 326 від 257 учасників з 28 навчально-виховних закладів: з обласного центру, Віньковець, Волочиська, Городка, Деражні, Ізяслава, Кам’янця-Подільського, Нетішина, Полонного, Старокостянтинова, Теофіполя, Шепетівки. Частина учасників – загальноосвітні навчальні заклади Віньковецького, Кам’янець-Подільського та Славутського районів.
Поважному та досвідченому журі, до складу якого входять художники та мистецтвознавці, представники влади та преси, було важко визначити переможців, оскільки положенням комітет обмежений у виборі дев’яти лауреатів першого туру. Перемогу вибороли  Софія Дубенко (художня студія «Мистецький простір» Подільського культурно-просвітницького центру ім. М. К. Реріха),  Софія Божкевич (Ізяславська дитяча школа мистецтв),  Софія Олійник (Хмельницька районна дитяча музична школа),  Мар’яна Жаркова (навчально-творча майстерня «Веселка» Волочиської дитячої школи мистецтв),  Анна Бевзюк (Хмельницька дитяча школа образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва),  Катерина Топчієва (Кам’янець-Подільська міська дитяча художня школа),  Анастасія Загика (Хмельницька дитяча школа мистецтв «Райдуга»),  Дарія Максимчук (Шепетівська дитяча художня школа),  Вероніка Вовк (Деражнянська районна дитяча школа мистецтв).
Втім, кожна з робіт є неповторною, гідною уваги та нагороди. Зокрема, витинанки  Іллі Лугового,  Діани Трембовецької,  Дарії Погребнової. Вразили наполегливою працею: юна мисткиня  Ольга Самчук, представивши вишивку та гердан, Юлія Корпан та  Катерина Салміна – паперову скульптуру. Привабливо виглядають роботи  Ірини Ковальчук,  Даніели Ергард, Діа- ни Ященкової, Єлизавети Кордунович.
До розгляду у другому турі надійшло 109 робіт від 63 конкурсантів з 5 навчальних закладів. На жаль, усіх сподівань вони не випрадали, конкурсний комітет очікував на вищий рівень робіт та на їх творчий характер. Тому обрали переможців лише у двох номінаціях: «Живопис» – Мар’яна Леонтюк за картину «Літній вечір» (Кам’янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка) та «Декоративно-прикладне мистецтво» – Валентина Юзюк за колекцію одягу «Планета людей» (Хмельницький національний університет).
Всі експоновані роботи яскраві, несуть радість та тепло, подекуди філософський зміст, вирізняються індивідуальністю виконання, щирістю і відкритим поглядом на світ. Твори з диво-звірятами та різними казковими героями уособлюють дитячі мрії та фантазії. Як правило, переважають теми добра. Все тут радісне, все додає надії і гарного настрою і ніби мимоволі повертає нас у світле і безтурботне дитинство.
Виставка працюватиме до кінця січня.