Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 658

У Хмельницькому обласному художньому музеї проходить його персональна виставка, на якій представлені графічні твори періоду 1930-70 років. Леопольд Левицький — один із найяскравіших представників українського мистецького авангарду ХХ століття — відомий ілюстратор, графік, живописець і скульптор.

Отож до уваги відвідувачів пропонуються роботи на різноманітні теми: абстракції, жіночі образи, міські пейзажі, гротескові портрети тощо. Автор працював у багатьох графічних техніках: офорті, лінориті, літографії та ін.
«Ця виставка в нашому музеї представлена вперше, — розповідає завідувачка науково-експозиційного відділу музею Марія Фролова. — Загалом у фондах налічується більше сотні робіт різних напрямів і жанрів. Відрадно, що виставка Леопольда Левицького проходить саме у Хмельницькому. Важливо, щоб хмельничани та гості обласного центру мали можливість ознайомитися із його багатогранною виставкою ретроспективних творів. І хоч усіх графічних зображень, представлених сьогодні, небагато, проте нашим завданням було максимально яскраво та насичено показати різну періодику його діяльності та творчі пошуки».
Людей, які дотичні до мистецтва, додає пані Марія, захоплює саме епоха діяльності Леопольда Левицького. Тож коли дізнаєшся, що він був знайомий з творчістю Пабло Пікассо, Анрі Матіса, адже навчався у Краківській академії мистецтв, розумієш, чим його творчість пронизана.
Біографія Леопольда Левицького досить насичена: працював кореспондентом, очолював Львівську спілку художників, активно співпрацював із багатьма видавництвами. Крім того, був депутатом Львівської міської ради.
Нині вся творча спадщина митця зберігається у Національному музеї імені Андрія Шептицького у Львові. Багато творів є в музеях Кракова, Варшави, Лодзі та у приватних колекціях. Проте за життя Леопольд Левицький не мав жодної персональної виставки.