Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 792

Таку назву має перша персональна виставка хмельницького митця, талановитого художника, члена Національної спілки художників України Володимира Петровського, що діє в музейній галереї «На Проскурівській». Тож усі охочі познайомитися із його гобеленами та картинами, яких в експозиції представлено 15, мають можливість зробити це до кінця квітня.

Як зазначає директор обласного художнього музею Ольга Долінська, художник охоче відгукнувся на їхнє запрошення експонувати свою виставку. «З творчими роботами Володимира Петровського сьогодні знайомі багато поціновувачів мистецтва із-за кордону, бо він брав участь у декількох виставках за межами України», — розповідає Ольга Віталіївна.
Погодьтеся, не часто доводиться сьогодні зустрічати чоловіка, який займається ткацтвом. І направду, його гобелени вражають не лише глибоким змістовим наповненням, а й грайливістю яскравих барв. Автор зізнається, що, прийнявши тверде рішення стати художником, вже на приймальній комісії Вижницького коледжу декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка, змінив його, вступивши на відділ художнього текстилю. Та в подальшому дві справи досить гарно поєдналися.
Митець для своїх гобеленів черпає ідеї із творів українських класиків Лесі Українки («Лукаш та Мавка»), Михайла Коцюбинського («Тіні забутих предків»), а також із Трипільської культури тощо.
Усі свої емоції та глибокі душевні переживання Володимир зобразив на картинах, які написані олійними фарбами. Звичайно, всі гострі моменти, які він переживав у своєму житті, вилилися на полотна. До прикладу, у картині «Реквієм», присвяченій подіям на Майдані, автор звертається до душ усіх його учасників. А ще роботи «Мелодія», «Омивання росою», «Танок» та інші демонструють емоційний стан автора на певному етапі життя.
Довідково: Володимир Петровський здобув освіту в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федь- ковича. Він учасник багатьох всеукраїнських виставок, міжнародної виставки живопису у Чернівцях («Різдвяний янгол»), міжнародного пленеру та колективної виставки у м. Ліпани (Словаччина, 2017 р.). Сьогодні автор у творчому тандемі з відомим хмельницьким художником Володимиром Карвасарним завершили роботу над вітражами та мозаїкою при вході до костелу у Городку. «Вся мозаїка, над якою разом із Володимиром Івановичем працювали рік, вже змонтована на фасаді, — додає художник. — Вона зображує Вознесіння Господнє».
Р.S. Володимир Петровський направду щаслива людина, бо його захоплення стало професією, а це — подвійне джерело задоволення, яке дарує гарні яскраві емоції…