Хто з уважних читачів нашої газети не знає Степана Шкапія? Він часто публікує свої жартівливо-сатирично-іронічні твори. Переважно у віршованій формі, під власним іменем та під псевдонімом. Останніми роками популярність гумориста значно зросла, як і його майстерність.

Степана Михайловича часто запрошують на зустрічі з читачами, він – активний учасник зібрань Хмельницької міської літературної спілки «Поділля», бере участь у різноманітних заходах й інших творчих колективів, зокрема, Хмельницького осередку ВТС «Конгрес літераторів України».
У творчому активі Степана Шкапія донедавна було дві книги, що побачили світ 2015 та 2017 рр. Перша – «Рими й рядки поміж ними» наполовину автобіографічна. У ній поезія впереміж із прозовими розповідями про становлення власної творчої особистості, а також міркуваннями про життя в усіх його іпостасях. Автор розповідає, як уже в зрілому віці спробував писати пародії, відгуки на чужі публікації, як присвячував друзям і знайомим вітання, дружні шаржі. Друга книга – «Джакузі» містить відточені рядки жартівливих поезій, що припали до смаку багатьом поціновувачам гумористичного жанру. Днями у видавництві А. Цюпак (м. Хмельницький) вийшла друком третя книга автора під назвою «Чилі», в якій вміщені не просто гуморески, а цілі гумореми.
Читачам і прихильникам творчості Степана Шкапія імпонує легкість викладу думки, дохідливість, точність рим і, звичайно, непідробність та іскрометність жартів, які автор черпає, за його власним зізнанням, із самого життя.
За фахом і трудовою діяльністю автор – зв’язківець. Тим дивовижнішим і таким, що заслуговує на повагу, є його творчий дар. Любов до римованого слова і літератури взагалі прищепили йому батьки – вчителі, зокрема, мама – Параскевія Титівна, філолог. Від батька, Михайла Степановича, викладача математики і фізики, успадкував уміння побачити незвичне у звичному та подати його в жартівливо-іронічному ракурсі. Світлій пам’яті батьків автор присвятив свою першу книгу.
Степан Шкапій є яскравим представником творчості глибоко людяної, як кажуть, народної. З цим висновком погодиться кожен, хто сміявся від душі над його віршованими жартами.
Та, як виявляється, не гумором єдиним живе цей талановитий чоловік, який, поруч з дотепами, писав і пише про серйозні речі, про наше сьогодення, а також лірику. Саме такі поезії і пропонуємо увазі читачів, сподіваючись цим відкрити нові грані творчої особистості нашого постійного дописувача, члена Національної спілки журналістів України – Степана Шкапія.