Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 994

Саме так назвала Міністерство освіти і науки України Ірина Фаріон, народний депутат 7-го скликання від ВО «Свобода», доктор філологічних наук, професор Національного університету «Львівська політехніка», виступаючи на громадському форумі «За українську мову», який вперше проводився у Хмельницькому. Організатори форуму: Хмельницьке обласне об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та міське товариство української мови «Просвіта».

– В Україні вже готуються підручники, де зникли такі віковічні поняття української мови як тато, мама, дідусь, бабуся! Тепер дитина повинна називати найближчих людей просто – рідні! Бо важко пояснити чому, скажімо, в «нових» сім’ях буде два тати, чи дві мами, а так – рідні, і ніяких клопотів! – продовжувала пані Ірина, звертаючись до філологів, письменників, фольклористів, педагогів та небайдужої інтелігенції, котрі зібрались у вщент заповненому залі школи мистецтв, щоб обговорити давно наболілі проблеми щодо захисту української мови. А, зрештою, і української нації від намагань чиновників та окремих народних депутатів насадити в народі нові європейські нетрадиційні цінності. – Знищення інституту сім’ї – пряма загроза існування нації. Нам часто дорікають, що ми проти російської мови, я скажу – не тільки! Надмірне захоплення англійською, особливо в рекламах та назвах фірм, магазинів, також підступно руйнує мовний код українця, зрештою це і призводить до руйнування національної самоідентифікації та ідентифікації особистості у дітей, коли дитина вже не розуміє хлопчик вона чи дівчинка.
– У 2016 році рішенням сесії Хмельницької міської ради ухвалили «Програму розвитку і функціонування української мови», – звертаючись із вітальним словом сказав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. – І саме «розвитку», а не «захисту», бо це звучить меншовартістно. Ми перестали захищатися, боятися, ми розвиваємо мову, щоб будувати Українську державу. Депутати прийняли програму одностайно, без будь-яких протиріч і не для «галочки». У ній передбачена велика кількість предметних заходів, що виконуються у вказаний час та за напрямками. Вже два роки в Хмельницькому триває масштабна рекламна кампанія пов’язана з розвитком та функціонуванням української мови. Телевізійні передачі просвітницького характеру, встановлюємо білборди, сіті-лайти з цитатами українських класиків, видатних державних діячів. Як результат, Хмельницький став, напевне, першим серед великих міст, де в освітньому процесі повністю зникла російська мова, як мова викладання предмету. «Іншомовні» журналісти мене питають: «Для чого заборонили?» Ми нічого не забороняли, просто правильно провели роботу. Три роки поспіль виділяємо по 300 тисяч гривень на закупівлю україномовної книги для бібліотек. Виділяємо кошти на підтримку книговидання, відновили наш місцевий альманах «Південний Буг» і фінансово підтримуємо місцевих письменників і поетів. Для чого ми це робимо? Пам’ятаєте слова сучасного політичного персонажу про те, що «Русский мир» закінчується там, де закінчується «русский язык». Ми не бажаємо, щоб у Хмельницькому був якийсь інший світ, ніж український. Український світ, українська реальність мають бути по всій території нашої держави.
Інші виступи були також не менш промовистими, всіх об’єднало одне бажання: захистити мову, зберегти Україну. Форум прийняв резолюцію, в якій зазначається, що мова є невід’ємним та визначальним елементом конституційного ладу України – унітарної національної держави, а спроби запровадити багатомовність через переваги для мов нацменшин усупереч Конституції України є діями, що спрямовані на розкол країни за мовною ознакою, підрив унітарного устрою держави, порушення територіальної цілості, розпалювання сепаратистських вогнищ, породження міжетнічного непорозуміння й ворожнечі. Неприйнятним є просування моделі розвитку мов нацменшин шляхом звуження функції української мови як державної.
На думку учасників форуму законопроект № 5670-Д «Про забезпечення функціонування української мови, як державної» максимально наближений до скасованого Конституційним Судом закону Колісниченка–Ківалова. Наводяться статті, які становлять загрозу мовній безпеці і, зокрема, згадується стаття сьома Закону «Про освіту» і стаття п’ята законопроекту «Про середню освіту», які започатковують нову модель національної мовної політики в освітньо-науковій галузі: нейтралізацію державного статусу української мови через паралельне використання мов нацменшин, так званих «корінних мов», «інших мов», «мов ЄС», з метою збереження в просторі нашої держави (особливо під час війни) мов національних меншин, які є продовженням мов історичних і теперішніх окупантів України (російської, польської, румунської, угорської). Міністерство освіти і науки України обрало шлях гібридного способу навчання через мовне квотування середньої освіти – паралельне на- вчання державною мовою та мовами нацменшин.
Учасники форуму вимагають від Верховної Ради України ухвалити новий мовний закон на основі законопроекту № 5669 від 19.01.2017 р. та запобігти включенню в цей закон українофобських положень, мовою освітнього процесу в закладах освіти має бути державна мова. Водночас особам, які належать до національних меншин, гарантовано право на вивчення рідної мови в державних та комунальних закладах освіти. Держава має сприяти вивченню мов міжнародного ділового спілкування, насамперед англійської, заклади освіти відповідно до освітньої програми можуть викладати паралельно одну чи кілька дисциплін англійською.
Від Хмельницької обласної ради та облдержадміністрації: створення умов для популяризації української мови в місцевих засобах масової інформації, пропагування української мовної культури в школах та вищих навчальних закладах, використовувати комп’ютерне програмне забезпечення українською, запровадити в органах місцевої влади курси ділової української мови для посадовців.