Нещодавно в музеї історії міста Хмельницького відкрилася персональна виставка Юлії Степанюк під назвою «У нашім раї на землі». Зі своїми експонатами — гобеленами — вона побувала на багатьох міжнародних конкурсах: у Польщі, Словенії, Туреччині, Великобританії тощо. Тематика робіт найрізноманітніша — від зображень рідного, Кам’янець-Подільського, краю зокрема та Поділля загалом. До того ж, авторка гобеленів звертається і до народних мотивів, філософських, зображує пори року тощо.

Робота з однойменною назвою «У нашім раю на землі», яка є, так би мовити, головною у представленій виставці — розкриває перед відвідувачем одну з важливих цінностей — щастя у раю, зобразивши жінку, чоловіка та дитину, які творять родинну гармонію та гармонію в соціумі.
«Кожен творець на своєму мистецькому та інтелектуальному рівні бачить цей рай, передає його в своїх роботах, — розповідає директор музею Галина Барабаш. — До прикладу, наша майстриня творить рай завдяки такому виду мистецтва, як гобелени».
Юлія Степанюк, як наголосила Галина Іванівна, є яскравим представником українського гобелену, тому що її роботам притаманна декоративність та велика кольорова контрастність, яка, до речі, характерна саме для українського гобелену.
Цікаво, що гобелен, як напрямок художнього ткацтва, походить із Франції. У 17 столітті французька родина Гобеленів заснувала мануфактуру з виробництва гобеленів і розробляла фарбники для сировини, з якої їх виготовляли.
«Цей вид мистецтва, ткацтво гобеленів, зараз перебуває на піку відродження. Тому викликає неабиякий інтерес у його поціновувачів, люди прагнуть автентики, — доповнює Галина Іванівна. — Бо воно має дві іпостасі: художнє ткацтво можна використовувати як ужиткову річ, до прикладу, килимок, але разом із тим це мистецтво несе неабияку духовність, завдяки чому ми можемо задовольнити естетичні потреби».
Довідково: Юля Степанюк успішно закінчила Кам’янець-Подільський коледж культури і мистецтв за спеціальністю «Образотворче мистецтво», а вищу освіту здобула в КПНУ ім. І. Огієнка. Вона — керівник багатьох творчих гуртків. А з 2016 року — методист Кам’янець-Подільського районного будинку школяра. У 2015 році стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2015» в номінації «Образотворче мистецтво».
Отож усіх охочих поринути в світ декоративного ткацтва — гобеленів — музей історії міста Хмельницького запрошує на виставку Юлії Степанюк, яка триватиме протягом вересня.