На  Міжнародному фестивалі пісні «Чорнобильські мотиви», що цьогоріч уже в дванадцяте проходив у Дніпрі до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Хмельниччина виборола перше місце, зірвавши щедрі  аплодисменти й отримавши дев’ятки (найвищий бал) від усіх суддів! Хоча  це було закономірно, адже представляли область відомі співаки, композитори, педагоги, лауреати обласної педагогічної премії ім. М. Смотрицького, мистецьких республіканських, міжреспубліканських, всесоюзних   конкурсів і фестивалів, організатори фестивалю творчих близнюків «Співучі дзеркала» брати Гжегожевські.

Волею долі цей фестиваль став ювілейним, двадцятим, у творчому житті напрочуд талановитих близнюків. Щоправда, перерва між фестивалями-конкурсами вимірюється десятками років. Стрімкий злет митців припав на вісімдесяті. Не було жодної поразки чи просто участі у найвагоміших, найпрестижніших  заходах: завжди виборювали перемогу, найнижчим було третє місце.  Ні. Вони не закинули пісні, любов до якої ще з пелюшок прищепили  дідусь Йосип Данилович,  регент та органіст Солобковецького костьолу, що на Ярмолинеччині, та батько Едуард Йосипович,  самодіяльний музикант. Вадим та Євген, попри активну професійну й громадську зайнятість, продовжували тішити численних поціновувачів, невтомно прославляючи Поділля й Україну. У доробку композиторів і співаків понад дві тисячі пісень, чимало з яких  не сходять з екранів і звучать по радіо. Просто для фестивалів і конкурсів, розповідає Євген Едуардович, вважали себе вже  дорослими. Втім цьогорічний фестиваль «Республіка», куди братів запросив гурт «Мотор’ролла», змусив, зізнаються, битися серця по-новому — в ритмі юні, бо ж вкотре переконалися: їх люблять, їхня пісня вікових обмежень не має.  «Змагатися можна, —  запевняє Євген Едуардович, —  тільки щоб було з ким, бо якщо бачиш фальш і зжужмлену пісню, лише наприкінці якої здогадуєшся, що вона виконується українською, —  боляче. Тому участь беремо лише у вагомих справжніх  заходах. Ми ж, може, для когось і неформали, проте ми — формали України, у нас свої мелодика, ритміка, стиль».
У Дніпрі, не без гордості запевняє Вадим Едуардович, змагатися було з ким: участь у конкурсі брали високопрофесійні колективи і співаки. Номінацій було три: солісти, авторська пісня і колективи. Євген та Вадим могли брати участь у кожній з них, проте вирішили — у третій. Порядковий номер у них був 43, а всіх учасників — 44 (цього разу вперше участь у конкурсі не взяли Німеччина, Росія й Білорусь).
Коли після відбіркового туру оголосили імена фіналістів, глядачі змусили  (що вже традицією стало) братів виконати кілька пісень поза конкурсом.
До слова, на фестиваль Гжегожевські привезли дві свої пісні: «Чорнобильські передзвони», написану з Володимиром Шевчуком, та «Україно моя» —  з Володимиром Олійником. Вони стали єдиними, кому високопрофесійні судді на чолі з Валентиною Степовою виставили всі дев’ятки!
«Мені після відбіркового туру дзвонила Степова, —  сказав братам член журі Анатолій Гнатюк, —  й розповіла, що Гжегожевські буквально порвали зал своїми трубами, костюмами, голосами».
«Коли отримували нагороду, —  посміхається Вадим Гжегожевський, —  серця тьохкали. А взагалі, батько нам підгадав, що саме у Чорнобилі залишили ми свої чуби. Бо ж їздили туди відразу після трагедії з концертом. Після нього у столичному готелі помили голови: чуби злізли…».
У 2019-му, посміхається Євген Едуардович,  у мого брата-близнюка Вадима ювілей — сповниться йому 60 років, тож ми готуємо збірку. До слова, уже два  видання братів побачили світ: «Мелодії родоцвіту» та «Ми родом із пісні», зараз вони працюють над програмою «Поділля моє золоте».
Хтозна, а, може, ювілейний рік принесе подільським самородкам й звання Заслужених, бо поки в них незаслужено їх немає.