Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 507

У році, який залишається вже набутком історії, громадськість України широко відзначила славний ювілей — 150 років заснування Товариства «Просвіта», громадської організації, яка була утворена
8 грудня 1868 року з метою культурного розвитку, згуртування народних мас та піднесення національної свідомості українців.

«Просвіта» є найстарішим товариством в нашій країні, роль і значення якого важко переоцінити. Її історія тісно пов’язана з життям і діяльністю відомих діячів української культури: Іваном Франком, Михайлом Драгомановим, Миколою Лисенком, Кирилом Стеценком, Лесею Українкою, Борисом Грінченком, Михайлом Грушевським, Степаном Бандерою і сотнями інших відомих імен. Розвиток українського національного руху від другої половини XIХ ст. до початку XX ст., Українську революцію 1917 року, національне державотворення 1917-1920 рр., здобуття і утвердження Української Незалежності, участь у Революції Гідності 2013-2014 рр. неможливо уявити без велетенської, невтомної і самовідданої праці й героїзму просвітян багатьох поколінь.
Просвітяни Хмельниччини мають багату на славні сторінки історію, витоки якої сягають далекого 1905 року. Силами передової інтелігенції Кам’янця-Подільського, як адміністративного центру губернії, в листопаді 1905 року розпочинається рух за створення осередків «Просвіти». Подоляни займалися розповсюдженням української книги, періодики, заснуванням бібліотек, читалень, драматичних і хорових гуртків.
У роки національно-визвольних змагань подільська «Просвіта» набирає нового змісту, особливо коли Кам’янець-Подільський стає столицею УНР. Просвітяни організовували роботу щодо українізації шкіл, церкви, проведення шевченківських свят.
З приходом більшовицької влади діяльність «Просвіти» згортається, а згодом і зовсім припиняється, майже всі члени арештовані як націоналісти і понищені в таборах.
Наприкінці 1941 року нова спроба відродження. З’являються осередки в Проскурові, Кам’янці-Подільському, Летичеві, Шепетівці… Хвиля національного відродження докотилася до Хмельниччини в кінці 1989 р., коли було створено обласне товариство української мови «Родовід» (голова Микола Магера). Через три роки цю громадську організацію реорганізовано у Хмельницьке обласне об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, яке очолив Василь Горбатюк. З 1994 року та впродовж десятилітнього періоду головою обласного товариства був Віталій Мацько, з 2005 по 2013 рік – Ніна Шмурикова, з 2013 об’єднання очолює Віталій Міхалевський.
Сьогодні просвітяни Хмельниччини зосереджують свою увагу на поширенні знань з народознавства, української мови, поверненні із забуття репресованих і замовчуваних імен, переосмисленні суспільно-політичних, історико-культурних і національних подій, відродженні національної церкви.
У Хмельницькому відбулися заходи з нагоди 150-літнього ювілею «Просвіти». Зокрема, зібрання пройшли в дитячій школі мистецтв, в бібліотеках міста. Урочиста академія «Просвіта Хмельниччини: історія і сучасність» проведена в стінах обласної універсальної наукової бібліотеки. Під час заходу учасники познайомилися з історією Товариства, діяльністю обласного об’єднання «Просвіти» ім. Т.Г.Шевченка. Відбулася презентація видань: В.Р. Адамського «Просвіти» Поділля в добу Української Центральної Ради» та «Календаря знаменних і пам’ятних дат Хмельничини на 2019 рік» з відповідними дослідженнями подій нашого краю. Багатьом активістам, що сприяли успішній роботі «Просвіти», були вручені відзнаки.
 Присутні мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою із фондів Хмельницької ОУНБ «Подільська «Просвіта»: історія і сьогодення». Прозвучали музичні вітання.