Завдання мистецтва — дати людям надію, аби їм хотілося жити — Микола Мазур.

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки робіт, представлених на участь в обласному мистецькому конкурсі імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» та нагородження переможців конкурсу, який проводиться вже дев’ятнадцять років поспіль і збирає не лише учасників, їхніх батьків та наставників, а й творчу еліту області, представників місцевої влади. Ця подія — досить знакова для нашої області, адже охопила всі райони й міста Хмельниччини. Юні та зовсім маленькі творці прекрасного подивували своїм баченням світу, буденності та мрій на полотнах. І всі їхні персонажі наділені чимось фантастичним, проте по-дитячому наївні, але водночас демонструють характер за допомогою емоцій і фарб.

Цей конкурс заснований у 2000 році на той час головним редактором газети «Проскурів» Богданом Теленьком, з метою вшанування світлої пам’яті надзвичайно талановитої художниці, мисткині, засновниці станкового паперовитинання, члена Національної спілки художників України та лауреата республіканської премії імені братів Тарасевичів Людмили Мазур. Отож щороку до дня народження художниці (3 грудня 1947 року) «Подільська палітра» збирає юні таланти, щоб відзначити кращих. А в 2016 році, через рік після смерті Миколи Мазура, конкурс переіменовано на обласний — імені Людмили та Миколи Мазурів.
Діти в житті обох подільських митців — це безконечне джерело, яке, пульсуючи, дарувало свіжі ідеї для творчості. Зокрема, для геніальної мисткині — Людмили Олександрівни — вони відігравали, напевно, ключову роль. Адже перша її робота — це посада викладача дитячої художньої школи. В роботі з дітьми Людмила Мазур використовувала зразки українського народного мистецтва, зокрема витинання. З-під її рук з’являлися традиційні за технікою, але оригінальні за образністю дуже відомі художні твори («Хрущ», «Літо», «Зимове сонце», «Дерево»), у яких мисткиня спиралася на особливості витинанок Поділля (одноосьова дзеркальна симетрія з триярусним її членуванням). У подальшому її творчому житті єдиним засобом справжнього самовираження було асиметричне витинання.
Богдан Теленько звернувся до дітей-учасників, процитувавши Миколу Мазура, геніального художника-монументаліста, скульп-
тора, живописця, графіка та педагога, народного художника України: «Ви всі талановиті й заслуговуєте на цю премію». І додав, що «талановиті діти додають нам більше оптимізму, який тримає нас — дорослих — у цьому світі. І попри всі труднощі, ми продовжуємо разом йти вперед».
Цікаво те, що свій творчий шлях Микола Іванович, як і його дружина Людмила, ще в далекому 1968-му розпочинав із посади викладача у Хмельницькій дитячій художній школі.
Нині його скульптури прикрашають сквери, парки та площі Хмельницького, набережну річки Случ у місті Старокостянтинові, центральні площі міста Мирного в Якутії. А його живописні полотна представлені в картинних галереях і художніх музеях багатьох міст України, а також за кордоном в Болгарії, Сербії, Німеччині, Бельгії, США, Канаді та Росії.
Цьогоріч до розгляду журі в першому турі конкурсу «Подільська палітра» надійшло 304 роботи від 218 учасників з 25 навчально-виховних закладів. Активність юних художників відзначила й Оксана Мазур — донька талановитих митців (на фото). «Чудові роботи представлені на цій виставці. Тому всі, хто подав їх на конкурс, уже переможці, — сказала Оксана Миколаївна. — До того ж, ви всі надзвичайно талановиті, розумні й дуже працьовиті — і це дуже тішить».
Присутні на святі взяли участь у народних забавах. Переможці й лауреати отримали подарунки й дипломи і з чудовим настроєм попрямували до солодкого столу.