Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 692

А головне – він наш, рідний, хмельницький. Який не сплутаєш ні з чим іншим. А  побачивши хоча би раз, прикипиш уже на все життя…

Нещодавно у виставковій залі музею історії міста Хмельницького відкрилася виставка одного з найяскравіших декоративних розписів – самчиківського, що базується на традиціях південно-східної Волині. Немає жодного подолянина, який би не чув про мальовниче село Самчики в Старокостянтинівському районі. Відрадно, що першим кроком до відродження цього давнього виду мистецтва був розпис хат, парканів та інших споруд саме в Самчиках, бо направду лише так можна підкреслити самобутність і неповторність цього мистецтва, якому притаманні яскравість барв, наївна недосконалість. Свої роботи представили відомі художники – майстри декоративного самчиківського розпису Геннадій Раковський, Олександр Пажимський, Михайло Юзвук, Сергій Касьянов та Ольга Полупан.

Вже традиційно з вітальним словом звернулася директор музею Галина Іванівна Барабаш, представивши справжнє «Диво нашої Хмельниччини».
– Це перлина декоративно-прикладного мистецтва. Ми радіємо, що роботи п’яти надзвичайно талановитих майстрів представлені в нашому музеї. Адже самчиківський розпис – це справжнє диво, яке необхідно берегти й повертати до життя. Це той вид мистецтва, який несе велику життєдайну силу для всіх нас і вибудовує певний фундамент нам – українцям. Тому без мистецтва, наших традицій і звичаїв ми не можемо бути народом. Отож першочергове наше завдання – віднаходити таких митців, які повертають до життя мистецтво, – наголосила Галина Барабаш.
Заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник, подякувавши майстрам самчиківського розпису за співпрацю, запропонувала активно долучатися до створення різноманітних міських мистецьких проектів. Вона зазначила, що є потреба прикрасити автентичним самчиківським розписом міські заклади освіти, зокрема дитячі садочки, які вже збудовано і ще будуються з ініціативи міської ради.
Про самчиківський розпис говорили з особливим щемом і гордістю і мистецтво- знавець Людмила Рожко-Павленко, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Таїсія Стан, доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, голова обласного відділення Українського геральдичного товариства Валентин Ільїнський.
Майстри Геннадій Раковський, Михайло Юзвук, Сергій Касьянов, Ольга Полупан розповіли про нові сюжети для своїх робіт, повідали секрети техніки самчиківського розпису. Наразі художники дають майстер-класи по всій Україні і в столиці.
У залі панувала особлива атмосфера, бо відвідувачі насолоджувалися спогляданням робіт під красиву гру на бандурі Катерини Хатько, студентки І курсу Хмельницького музичного коледжу імені Влади- слава Заремби. А тим часом учні ВПУ №25 відтворювали самчиківські мотиви під керівництвом Віктора Раковського на чудовому майстер-класі.