Хто вже не один рік стежить за творчістю хмельничанки Марини Круть, без сумніву, зміг порадіти за нашу талановиту землячку, побачивши її на конкурсі вокального шоу «Голос країни». Хто ж, як і три тренери «Голосу», звернули на Марину особливу увагу, тепер можуть сміливо вважати її яскравим відкриттям. З’ясовується, бандура – інструмент, який у багатьох із нас уособлюється з виконанням народних дум, козацьких пісень, так би мовити, серйозних творів, може звучати навіть дуже по-сучасному. Саме така думка промайнула у глядачів шоу, коли Марина змусила струни бандури «збудити» у нас вихор позитивних емоцій, а голос дівчини підсилив їх.

Дух експериментів у творчості, захоплення нестандартним, новим, живе у неї з дитинства. Музикою почала займатися у сім років, а вже через два написала свою першу пісню. «У моїй родині не було музикантів. Мама у мене – прибиральниця, а тато слюсар. Свого часу батьки віддали, певно, всі гроші, які у них були, щоб купити мені дорогий інструмент. Мама мріяла, щоб я була викладачем музики в дитячому садочку. Думала, що буду жити стабільно, розмірено…» – згадує дівчина.
Але справжній творчій натурі було не до спокою. Ще під час навчання в Хмельницькому музичному училищі ім. В. Заремби Марина Круть бере участь у багатьох музичних проектах, виступає із сольними концертами, в тому числі, презентуючи власні пісні. І, звісно, її незмінним супутником є бандура. Певний час вона була учасницею гурту «Pinta Morphina», а потім все більше почала працювати над сольними виступами.
Особливо пам’ятним був перший концерт в монотеатрі «Кут», коли прийшли послухати Марину не лише друзі, а й чимало незнайомих їй людей. Неочікуваний аншлаг додав свою «порцію» такого бажаного натхнення. Сама Марина надзвичайно любить етнічну музику та джаз, тож експериментувати у цьому напрямку для неї велика насолода. А ще вона шукає те особливе звучання, яке з’являється у парі бандури та, скажімо, скрипки чи бас-гітари. «Я хочу дарувати глядачам щось нове та неочікуване, – каже виконавиця. – Бандура – відносно складний інструмент, але це мене не відштовхує, а навпаки – надихає. Я сама обрала цей інструмент. Як важко пояснити, чому ти любиш саме цю людину, так і тут, з моєю бандурою…»
І досі Марина вдячна викладачеві музучилища Миколі Босенку, який не тримав її у «рамках» академічної музики, а дав можливість до широкої творчості, до пошуків, які для неї, як ковток свіжого повітря.
Ніколи не зупинятися – негласне правило талановитої музикантки. Гурт «KRUT», музичний альбом «Архе/Arche» з 9-ма композиціями, сольні концерти, подорож з інструментом і робота в Китаї, участь у шоу «Караоке на майдані», «Х-фактор 8». Тепер ось – у «Голосі країни». Вона і справді відповідає своєму прізвищу Круть, адже «крутиться» і не спиняється. Обираючи тренером Монатіка, Марина теж провела паралель між своїм прізвищем і його піснею «Кружит».
Зовсім скоро розпочнуться вокальні «бої» і, звісно, переважна більшість хмельничан вболіватиме за нашу землячку.
– У творчості Марини простежується любов до етніки. Ми познайомилися на одному з фестивалів народної творчості і я був приємно вражений, що молода дівчина так цікавиться історичною минувшиною, національними традиціями, – ділиться враженнями відомий на Хмельниччині майстер гончарства Микола Величко. – Це, безумовно, позначається на її творах. Вони беруть, як кажуть, за живе…
А Іван Пустовий, подільський композитор, пригадує, як ще студенткою музучилища Марина прийшла до нього, щоб записати свою пісню.
– Цікаво, що бандуристів у нас немало, а ось таких, які сміливо експериментують з інструментом, та ще й є авторами пісень – одиниці. Автентичні пісні Марини з сучасною інтерпретацією варті особливої уваги. На запрошення бандуристки я був присутній на її сольному концерті у супроводі камерного оркестру в Хмельницькій філармонії й отримав велике задоволення, – каже митець. – Вона креативна, і музичні речі Марини Круть сильні й яскраві.
Тож, сподіваємося, звучання бандури, спів хмельничанки полонять серце багатьох-багатьох поціновувачів такої творчості, а «Голос країни» відкриє для неї нові можливості.

* Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно, живи позитивно» проводиться за ініціативи Українського журналістського фонду та благодійного фонду Олександра Шевченка.