Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 564

Хто вже не один рік стежить за творчістю хмельничанки Марини Круть, без сумніву, зміг порадіти за нашу талановиту землячку, побачивши її на конкурсі вокального шоу «Голос країни». Хто ж, як і три тренери «Голосу», звернули на Марину особливу увагу, тепер можуть сміливо вважати її яскравим відкриттям. З’ясовується, бандура – інструмент, який у багатьох із нас уособлюється з виконанням народних дум, козацьких пісень, так би мовити, серйозних творів, може звучати навіть дуже по-сучасному. Саме така думка промайнула у глядачів шоу, коли Марина змусила струни бандури «збудити» у нас вихор позитивних емоцій, а голос дівчини підсилив їх.

Дух експериментів у творчості, захоплення нестандартним, новим, живе у неї з дитинства. Музикою почала займатися у сім років, а вже через два написала свою першу пісню. «У моїй родині не було музикантів. Мама у мене – прибиральниця, а тато слюсар. Свого часу батьки віддали, певно, всі гроші, які у них були, щоб купити мені дорогий інструмент. Мама мріяла, щоб я була викладачем музики в дитячому садочку. Думала, що буду жити стабільно, розмірено…» – згадує дівчина.
Але справжній творчій натурі було не до спокою. Ще під час навчання в Хмельницькому музичному училищі ім. В. Заремби Марина Круть бере участь у багатьох музичних проектах, виступає із сольними концертами, в тому числі, презентуючи власні пісні. І, звісно, її незмінним супутником є бандура. Певний час вона була учасницею гурту «Pinta Morphina», а потім все більше почала працювати над сольними виступами.
Особливо пам’ятним був перший концерт в монотеатрі «Кут», коли прийшли послухати Марину не лише друзі, а й чимало незнайомих їй людей. Неочікуваний аншлаг додав свою «порцію» такого бажаного натхнення. Сама Марина надзвичайно любить етнічну музику та джаз, тож експериментувати у цьому напрямку для неї велика насолода. А ще вона шукає те особливе звучання, яке з’являється у парі бандури та, скажімо, скрипки чи бас-гітари. «Я хочу дарувати глядачам щось нове та неочікуване, – каже виконавиця. – Бандура – відносно складний інструмент, але це мене не відштовхує, а навпаки – надихає. Я сама обрала цей інструмент. Як важко пояснити, чому ти любиш саме цю людину, так і тут, з моєю бандурою…»
І досі Марина вдячна викладачеві музучилища Миколі Босенку, який не тримав її у «рамках» академічної музики, а дав можливість до широкої творчості, до пошуків, які для неї, як ковток свіжого повітря.
Ніколи не зупинятися – негласне правило талановитої музикантки. Гурт «KRUT», музичний альбом «Архе/Arche» з 9-ма композиціями, сольні концерти, подорож з інструментом і робота в Китаї, участь у шоу «Караоке на майдані», «Х-фактор 8». Тепер ось – у «Голосі країни». Вона і справді відповідає своєму прізвищу Круть, адже «крутиться» і не спиняється. Обираючи тренером Монатіка, Марина теж провела паралель між своїм прізвищем і його піснею «Кружит».
Зовсім скоро розпочнуться вокальні «бої» і, звісно, переважна більшість хмельничан вболіватиме за нашу землячку.
– У творчості Марини простежується любов до етніки. Ми познайомилися на одному з фестивалів народної творчості і я був приємно вражений, що молода дівчина так цікавиться історичною минувшиною, національними традиціями, – ділиться враженнями відомий на Хмельниччині майстер гончарства Микола Величко. – Це, безумовно, позначається на її творах. Вони беруть, як кажуть, за живе…
А Іван Пустовий, подільський композитор, пригадує, як ще студенткою музучилища Марина прийшла до нього, щоб записати свою пісню.
– Цікаво, що бандуристів у нас немало, а ось таких, які сміливо експериментують з інструментом, та ще й є авторами пісень – одиниці. Автентичні пісні Марини з сучасною інтерпретацією варті особливої уваги. На запрошення бандуристки я був присутній на її сольному концерті у супроводі камерного оркестру в Хмельницькій філармонії й отримав велике задоволення, – каже митець. – Вона креативна, і музичні речі Марини Круть сильні й яскраві.
Тож, сподіваємося, звучання бандури, спів хмельничанки полонять серце багатьох-багатьох поціновувачів такої творчості, а «Голос країни» відкриє для неї нові можливості.

* Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно, живи позитивно» проводиться за ініціативи Українського журналістського фонду та благодійного фонду Олександра Шевченка.